Antiszemitának tartott rapszám robbantott ki botrányt Németországban

A vád ellenére a Kollegah és Farid Bang rapperduó komoly zenei díjat kapott a múlt héten.

Botrányt kavart Németországban, hogy a legjelentősebb német zenei díjátadón új albumáért díjazott rapegyüttes egyik számában az auschwitzi náci haláltáborra utaló sor szerepel. Egy német zsidó vezető szerint a történtek károsan hatnak az antiszemitizmus elleni küzdelemre.

 A Kollegah és Farid Bang rapperduó albuma két kategóriában is szerepelt a német Echo-díj jelöltjei között, annak ellenére, hogy már korábban vitákat váltott ki antiszemitának tartott számuk. Peter Maffay énekes rámutatott, hogy április 12. a holokauszt emléknapja Izraelben, és az Echo-díjátadó ezzel a szégyenteljes jelöléssel beárnyékolta a tiszteletadást.  A csütörtök esti berlini díjátadón a rapperek a német hiphop/urban kategória díját kapták meg.

 Kollegah és Farid Bang

Kollegah és Farid Bang

Az est egyik győztese, a Die Toten Hosen német punkrock-együttes frontembere, Campino köszönőbeszédében hangsúlyozta: miközben a provokáció a zenében is fontos eszköz lehet, a nőgyűlölő, homofób, szélsőjobboldali vagy antiszemita tartalmú sorok megengedhetetlenek. Megszólalását a közönség álló ovációval fogadta.

Kollegah kijelentette, hogy a rendezvényen nem kíván politikai vitába bocsátkozni, ám az azt követő afterpartin szívesen áll mindenki rendelkezésére. Bang bocsánatot kért mindenkitől, akinek az érzéseit megsértették, és hangsúlyozta, hogy kollégájával együtt „elhatárolódnak az antiszemitizmus minden formájától és a kisebbségek elleni gyűlöletkeltéstől”.

Charlotte Knobloch, a Zsidó Központi Tanács korábbi vezetője pénteken a rapperduó díjazását „elkeserítőnek” nevezte, egyúttal hangsúlyozta, hogy egyre több jel utal a társadalomban, különösen az iskolákban megjelenő antiszemitizmusra. „A két rapper milliókat, főleg fiatalokat ér el embertelen üzenetével” – fűzte hozzá figyelmeztetőleg.

A 27. Echo-díjátadót a német televízió élőben közvetítette. A díjakat 22 kategóriában adták át, a jelöltek mezőnyébe az eladási adatok alapján lehetett bekerülni.

(MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp