Titokban működik tovább a meleg zsidók „kigyógyításával” foglalkozó amerikai szervezet

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok bírósága betiltotta, titokban tovább működik a JONAH elnevezésű szervezet, amely főtevékenysége, hogy zsidó melegeket „gyógyítson ki”. Az ultraortodoxok körében népszerű szervezet önjelölt terapeutákkal és tudománytalan módszerekkel próbált eredményeket elérni.

2016 júniusában a New Jersey-i legfelsőbb bíróság arra kötelezte a JONAH nevű szervezetet, hogy szüntesse be tevékenységét és számolja fel eszközeit. A New Jersey állambeli Jersey Cityben működő JONAH, vagyis a Jews Offering New Alternatives for Healing (Zsidók új alternatívákat kínálnak a gyógyuláshoz) egy olyan szervezetként működött, amely főként zsidó tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek kínált önjelölt terapeuták által tartott kezeléseket. Ilyen terapeuta volt például a színművészeti végzettséggel rendelkező Alan Downing, akinek sem pszichológiai képesítése, sem pedig engedélye nem volt.

Chaim Levin
Chaim Levin

A JONAH-t 2012-ben a fogyasztók megtévesztése miatt perelték be többen, köztük egy Chaim Levin nevű ultraortodox zsidó férfi, aki 2007-ben, még tinédzserként fordult a szervezethez segítségért. Levin ugyanis úgy gondolta, hogy a férfiak iránt érzett vonzalma összeegyeztethetetlen a zsidó vallási kötelezettségekkel. A JONAH azt ígérte neki, hogy kiűzi a tudatából a szexuális orientációját, mintha az egy függéség lenne.

A gyakorlatban azonban Levint is felperes társait eléggé tudománytalan módszerekkel próbálták „kezelni”. Downing és más kamu terapeuták például olyan pszichodráma foglalkozásokat tartottak, amelyekben az alanyoknak meztelenre kellett vetkőzniük egy tükör előtt, miközben saját magukat kellett becsmérelniük. De olyan is volt, hogy édesanyjuk párnára ragasztott képmását kellett teniszütővel verniük, vagy idősebb férfiakkal ölelkezniük a földön fekve. Volt amikor egy erdei táborban együtt zuhanyoztak meztelenül, bekötött szemmel, miközben mások különféle jelzőket kiabáltak rájuk, illetve meztelenül egy takaróba csavarva kellett újra átélniük a születésüket.

Mivel az összes amerikai pszichológiai és egészségügyi szervezet kimondja, hogy a melegek kigyógyítását célzó terápiák ártalmasak és hatástalanok, ezért ezek a módszerek be vannak tiltva több államban, így New Jerseyben is. A felperesek 2015 végén meg is nyerték a pert, a bíróság pedig betiltotta a JONAH-t. Ezzel azonban nem került pont a történet végére.

Tizenegy nappal a bíróság döntését követően, a JONAH két alapítója Arthur Goldberg és Elaine Berk egy új szervezetet hozott létre, amely ezúttal a JIFGA, Jewish Institute for Global Awareness (Zsidó intézet a globális tudatosságért) nevet kapta. A szervezetet ugyanarra a címre jegyezték be, mint a JONAH-t, és ugyanazon a telefonszámon is lehet elérni az új szervezetet.

A JONAH elleni per mögött álló jogi képviselők most márciusban egy indítványt nyújtottak be a New Jersey-i bíróságra azzal a céllal, hogy a bíróság érvényesítse az eredeti döntést az új szervezettel szemben is. A beadványban azt állítják, hogy a JIFGA tevékenysége semmiben sem különbözik a JONAH-étól, és annak működtetői úgy fojtatják ezt a tevékenységet, mintha a per meg sem történt volna. A jogi képviselők levélben kértek információt a JONAH ügyvédeitől az új szervezetről, és azt a választ kapták, hogy az ügyfeleik új néven küldenek embereket terápiára, és a JIFGA-hoz fordulók közül sokan azonos neműekhez való vonzódásuk miatt kérnek segítséget.

A JIFGA honlapján többek között az is olvasható, hogy a szervezet a zsidó-keresztény értékrendet vallja magáénak, amely elutasítja a szexuális másságot, így a homoszexualitást is. Ezen kívül egy olyan elhunyt lelkész életét bemutató dokumentumfilmre gyűjtenek, aki egy „kigyógyult” melegekből álló egyházat alapított, és működtetett országszerte.

Amennyibe bebizonyosodik, hogy Goldberg és Berk megszegték a bírósági végzést, büntetés gyanánt 3,5 millió dolláros kártérítést kell fizetniük a felpereseknek. A JIFGA mögött álló párosnak április 27-ig kell válaszolnia az indítványra.

(Quartz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp