Következik:  
Áv 11, 5778 · 2018. július 22, vasárnap

Nem kóser az articsóka zsidó módra

Jichak Arazi, nagyrabbinátus importért felelős illetékese szerint ugyanis az articsóka szíve tele van kukacokkal, amelyektől nem lehet megtisztítani. A római zsidó vendéglősöket meghökkentette a legfőbb izraeli vallási hatóság, az Izraeli Nagyrabbinátus döntése, miszerint az articsóka nem kóser.

A római zsidók hatszáz éve fogyasztják az ún. carciofi alla giudia, vagyis az articsóka zsidó módra nevű ételt, amelyet úgy készítenek el, hogy a szétklopfolt növényt bő zsiradékban kisütik és enyhén megfűszerezik.Az egyik helyi vendéglős elképzelhetetlennek tartja, hogy kukacok vagy rovarok lennének a növény szívében, és nem is hajlandó levenni az étlapról ezt a népszerű fogást.

A Háárec szerint az sem valószínű, hogy az olaszországi zsidó vallási hatóságok száműzik a több mint félévezredes fogást a helyi közösség étrendjéből. Nemrég az Riccardo di Segni olasz főrabbi és Ruth Dureghello, a zsidó közösség elnöke épp ezt az ételt készítették együtt pészach alkalmából.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp