Következik:  
Áv 11, 5778 · 2018. július 23, hétfő

Meg kell találni a saját helyünk, ha szabaddá válunk

Heisler András gondolatai pészah ünnepe alkalmából.

„2018-ban, magyar zsidóként szabadok lehetünk. Nincs fáraó és nem vagyunk rabszolgák. Másokkal azonos jogokat élvező állampolgárai vagyunk Magyarországnak. De képesek vagyunk-e megszabadulni saját félelmeinktől, fel merjük-e vállalni saját véleményünket másokkal szemben, vagyunk-e elég bátrak ahhoz, hogy az elmúlt évtizedeknél nyitottabb és befogadóbb zsidó közösséget kezdjünk építeni? Van-e bátorságunk megbocsátani egymásnak a múltban elszenvedett sérelmeinket, tudunk-e igazi közösséggé válni, ahogyan Izrael néppé lett a pusztában? Sok a kérdés, s csak egy dologban lehetünk biztosak: tudjuk, tovább kell követni az Örökkévaló hívását!”, írja Heisler András, a Mazsihisz elnöke pészachi ünnepi köszöntő beszédében.

Heisler András
Heisler András

 Heisler András rávilágít arra, hogy a széder jelentése rend. A szabadság rendje. A zsidó népnek a szolgai múltat maga mögött kell hagynia és képessé kell válnia arra, hogy szabad társadalmat tudjon építeni a Tóra szelleme szerint. Isten azért küldi a zsidókat a pusztába, hogy képessé váljon erre a váltásra.

 Széder este és pészahkor éppen ezért fontos rákérdezünk arra, hogy mennyire élünk mi magunk szabadon. „Ha nem vagyunk nyitottak a világra, ha nem figyelünk másokra, akkor magunkat zárjuk az önzés börtönébe, s válunk újra rabszolgákká, mint hajdan őseink. Merjünk kimenni ebből a biztonságos fogságból a pusztába”, mondja a Mazsihisz elnöke, aki szerint a szervezetének feladata éppen az, hogy visszaadja a tartását annak a zsidó közösségnek, amelyet kétszer tört derékba a huszadik század.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp