Különleges receptek pészachra!

Készülsz az ünnepre? Unod a hagyományos ételeket? Alább néhány ötlet, hogy feldobd a széder estét és az egész ünnepet!

Matzo brei

4 db sós macesz

4 tojás

2 evőkanál vaj

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

Törd félbe a macesz lapokat, és dobd őket egy közepes méretű tálba. Önts bele 2 csésze forró vizet, és hagyd ázni a maceszt 2-3 percig. Ezután csöpögtesd le a maceszt és öblítsd le hideg vízzel. Gyúrd meg a maceszlapokat, és nyomkodd ki belőle a maradék vizet, és ezt öntsd ki a tálból.

 A 4 tojást verd fel, sózd, borsozd, aztán öntsd a maceszhez, keverd őket össze.

 Melegítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Tedd rá a macesz-keveréket, és süsd addig, amíg kicsit megbarnul, és nagyobb darabkákra nem esik szét kb 4-5 perc alatt.

Azonnal lehet tálalni. Kiváló reggeli a peszach napjaira.

 

Aszaltszilvás, fokhagymás csirke

 

2 nagy csirkemell

¼ csésze aszalt szilva

¼ csésze barack

¼ csésze olivabogyó

6 fokhagymagerezd

1 csomag rozmaring

1 csésze csirkehúsleves

¼ csésze barna cukor

1 citrom

 

Elkészítés

  1. 1. Helyezd a csirkemelleket egy serpenyőbe.
  2. 2. Tedd az olivát, szilvát, barackot, a fokhagymát és a rozmaringot a csirke köré.
  3. 3. Öntsd rá a húslevest, és tedd be a hűtőbe néhány órára.
  4. 4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Szórd meg a csirkét a barna cukorral, és öntsd le egy kis borral. Tegyél rá néhány citrom szeletet is.
  5. 5. Takard le a húst és süsd 40 percig. Aztán még 10 percig süsd fólia nélkül.

 

Rozmaringos sült krumpli

4 krumpli megmosva

1 evőkanál olivaolaj

1 fej összenyomott fokhagyma

só, bors

Balzsamecetes majonézes szósz

 

Elkészítés

250 fokra melegítsd elő a sütőt. Vágd be a krumplikat a tetejüknél úgy, hogy ne vágd át teljesen. Helyezz fakanalakat a krumpli két oldalára, mert ez megakadályozza, hogy túl mélyre menjen a kés.

Helyezd a krumplikat sütőpapírra.

Egy kis tálban keverd össze az oliva olajat és az összetört fokhagymát. Egy sütőkefe segítségével kend meg az öntettel a krumplikat.

Óvatosan sózd, borsozd.

Süsd másfél órán át.

Szolgáld fel balzsamecetes majonézzel.

 

Jó étvágyat! Jó ünnepet!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp