Magyarország nem szavazta meg az Izraelt elítélő ENSZ-határozatokat

Csak négy ország szavazott nemmel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén azokra az előterjesztett határozatokra, amelyek öt különböző pontban elítélik Izraelt. Az USA ENSZ-nagykövete szerint a szervezet méltatlanná vált a nevére.

Az atv.hu beszámolója szerint az öt állásfoglalás többek között arra vonatkozik, hogy az államok ítéljék el az izraeli telepek folyamatos bővítését, felszólítanak a Golán-fennsík elfoglalt területeinek elismerésének megerősítésére, valamint arra, hogy ismerjék el a palesztinok önrendelkezési jogát, biztosítsák az igazságosságot a megszállt területeken és Kelet-Jeruzsálemben a nemzetközi jog megsértése ellen, valamint az emberi jogok megőrzését kérik számon Ciszjordániában és Gázában.

A Genfben elfogadott határozatot az Emberi Jogi Tanács 47 tagországából csak négy nemzet képviselői ellenezték: Magyarország mellett az Egyesült Államok, Ausztrália, és Togo. Nagy-Britannia, Horvátország, Szlovákia, Ukrajna, Grúzia, Kongó, Panama és Ruanda pedig tartózkodott a szavazáson. Izraelnek ugyan nincs tagsága a tanácsban, de egy küldöttség szoros együttműködésben dolgozik a genfi székhelyű testülettel.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az USA meg fogja vizsgálni tagságát a Emberi Jogi Tanácsban, mert elítélendőnek tarják, hogy míg Izrael ellen öt határozatot is elfogadott a szervezet, addig például Irán, Észak-Korea és Szíria ellen csupán egyet. „Amikor az Emberi Jogi Tanács Izraelt rosszabbként kezeli, mint Észak-Koreát, Iránt, vagy Szíriát, akkor már a tanács a nevére is méltatlanná vált” – írta a Haley a Twitteren.

(atv.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp