Nosztalgiázás helyett épüljön élhető közösség

Ó azok a régi szép idők! Avagy nem idealizáljuk-e túlzottan a régi zsidó közösségek életformáját, ahelyett, hogy kialakítanánk egy ma élhető, sokak számára elfogadható változatát? Többek között erről szól A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online oktatási projekt második része.

Mit jelent ma a zsidó közösség részének lenni? Hogyan tudjuk összeegyeztetni a hagyományt a 21. századdal? Miért fontos elfogadnunk, hogy többféle zsidó identitás létezik, és miért erősebb egy közösség, ha sokszínűbb?

A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online sorozatban olyan témákról esik szó mint a különböző vallási irányzatok egymás mellett élése, a zsidó identitások sokfélesége, a közösség intézményrendszere vagy a zsidó értékek.

Balázs Gábor eszmetörténész történeti és kortárs perspektívából beszél a mai zsidó közösség kihívásairól, és olyan kérdéseket, ügyeket próbál tematizálni, melyek minden aktív közösségi tag számára relevánsak lehetnek.

 „A Lauder Iskola diákjai, azok szülei, nagyszülei, az iskola dolgozói egy nagy és erős közösség részeként határozzák meg önmagukat. Sokfélék vagyunk, s így kérdéseink is többfélék” , mondja a projekt kialakításában részt vevő Horányi Gábor, a Lauder Javne Iskola igazgatója.

Szerinte a fiatalok kérdése így szól: miért is érdemes zsidónak lenni ma Magyarországon? Az idősebbekké: hogyan legyek zsidó ma Magyarországon, ha nem tudok nem az lenni?  Úgy gondolja, mindkét kérdésre a válasz a közösség.

„A „Hogyan legyek zsidó?” kérdésre mindenkinek a saját útját kell megtalálni. Mi a Lauderben a közösség erejét hívjuk segítségedül. A közösségét, amely nem utat, hanem utakat mutat, rád bízza a választást, s melléd áll, bárhogy is választottál.”

A második rész

Ez az előadás illúzióktól mentesen vizsgálja meg hagyományos zsidó közösségek (az ún. káhálok) előnyeit és hátrányait, és megállapítja, hogy a „régi szép idők” zsidó élete nem csak szép volt, és a jelenkorban akkor tudunk a zsidó hagyomány szelleméhez hűen közösséget építeni, ha egy idealizált múlt illúziójának kergetése helyett inkább megpróbálunk a saját megváltozott és folyamatosan változó valóságunknak megfelelő zsidó közösséget teremteni.

A teljes sorozat elérhető a zsidosag.mozaikhub.hu oldalon.  

A projekt közösségi összefogásra épül, létrehozója a Mozaik Hub, a Bálint Ház, a Lauder Javne Iskola és a Haver Alapítvány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp