Következik:  
Gyertyagyújtás: 20:26 · Támuz 9, 5778 · 2018. június 22, péntek

Csak másfél millió forintot ért Einstein pár sora Jeruzsálemben

Egy 22 éves kémiaszakos diáklánynak írt levelet Einstein, aki visszautasította az akkor már elismert tudós közeledését.

Mindössze másfél millió forintot (6100 dollárt) ért Albert Einstein kézírásos üzenete egy jeruzsálemi árverésen – jelentette a Winners nevű izraeli árverési cég kedd este. A 6100 dolláros ár meglehetősen csekélynek számít, tavaly októberben 1,3 millió dollárért kelt el Einstein egy másik, a boldogságról szóló cetlije.

Einstein levele Elisabetta Piccininek
Einstein levele Elisabetta Piccininek

Az ötsoros üzenetet 1921-ben vetette papírra Einstein, amikor néhány napra meglátogatta Maja nevű nővérét Firenzében, Olaszországban, egy évvel a Nobel-díj átvétele előtt. 

“Barátságos ajándékként a tudományos kutatónak, akinek lába előtt hevertem két teljes napig” – áll németül a kézírásos szövegben.

A sorok Elisabetta Piccininak, egy 22 éves kémiaszakos diáklánynak szóltak, aki az akkor 42 éves kutató szállása fölötti emeleten lakott, s aki visszautasította az ismert tudós közeledését. A férfi távozásakor írta meg a levelet Piccininak.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp