Következik:  
Gyertyagyújtás: 20:26 · Támuz 9, 5778 · 2018. június 22, péntek

Európai örökséggé nyilvánították a Dohány utcai zsinagógát!

Az európai értékeket, a történelmet és az integrációt képviseli az a kilenc történelmi helyszín, amely március 1-jén került fel az Európai Örökség címlistájára, és amelyek között szerepel a Dohány utcai zsinagóga is. A helyszíneket az Európai Bizottság független szakértői testülete választotta ki.  

 A listára való fekerülést egy Bulgáriában megrendezett nemzetközi konferencia keretében ünneplik majd március 26-dikán.

A kiválasztás folyamata a következő volt: az utóbbi 4 évben 38 helyszínt vizsgált meg a testület. 2017-ben 25 helyre csökkent ez a szám, majd az év végén egy független bizottság ajánlotta azt a 9 emlékhelyet, amelyek most március 1-jén kerültek fel végül a listára.

1. Lipcse zenetörténeti helyszínei, Németország

2. A Dohány utcai zsinagóga, Magyarország 

3. Fort Cadine erőd, Olaszország 

4. Javorcai Szentlélek kápolna, Szlovénia

5. Az egykori Natzweiler koncentrációs tábor és altáborai, Franciaország-Németország 

6. A máramarosszigeti börtönmúzeum 

7. Bois du Cazier, Belgium 

8. Schengen falu, Luxemburg 

9. Maastricht szerződés, Hollandia 

 Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, ifjúsági és sportért felelős biztosa azt mondta: „Az Unió a szabadság, béke, tolerancia és a szolidaritás értékein alapul, amelyekért nap mint nap meg kell küzdeni. Az Európai Örökség listáján szereplő helyszínek képviselik és hirdetik ezeket az értékeket, és emlékeztetnek minket arra, hogy vigyázzunk rájuk.”

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp