Következik:  
Áv 11, 5778 · 2018. július 22, vasárnap

Börtönbe került az az iszlám hitre áttért zsidó férfi, aki az ISIShez akart csatlakozni

 Belorussziából vándorolt be és ex-IDF katona volt Valentin Mazlevszki, akit 38 hónap börtönre ítéltek, mert csatlakozni akart Szíriában a terrorszervezethez.

 A 40 éves férfi 1996-ban költözött Izraelbe, és az izraeli titkosszolgálat (Shin Bet) szerint ő az első zsidó származású izraeli, akit azért büntettek meg, mert az Iszlám Államhoz fűzték kapcsolatok. 2017 februárban tartóztatták le, néhány héttel azután, hogy Törökországba próbált utazni, ahonnan a tervek szerint Szíriába ment volna, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

Valentin Mazlevszki
Valentin Mazlevszki

 A bíróság szerint Mazlevszki egyértelműek kötődött a szervezethez ideológiailag, megszegte a törvényt és veszélyeztette az ország biztonságát.

Mazlevszki 2000-ben töltötte kötelező katonai szolgálatát az izraeli katonaságnál (IDF). Ekkor tért át az iszlám hitre, miután megismerkedett egy arab izraeli muszlim nővel, akit feleségül akart venni, és vele közösen szerette volna nevelni az ötéves gyerekét.

Mazlevszki az utóbbi években egyre jobban érdeklődött az ISIS iránt, és gyakran nézegetett ilyen jellegű online oldalakat, illetve csatlakozott a dzsihadista csoport internetes fórumához.

2016 júliusában a titkosszolgálatok figyelmeztették, hogy ne vegyen részt az Iszlám Állam tevékenységében, de Mazlevszki továbbra is csatlakozni akart a terroristákhoz.

 Mindkét terv meghiúsult.

 A Shin Bet szerint két arab izraelit is letartóztattak hétfőn, mert a jeruzsálemi Templom Hegyen akartak lövöldözni, illetve zsidó és keresztény imahelyekre támadni.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp