A 21. századi zsidó közösség víziója videosorozatban!

Mit jelent ma a zsidó közösség részének lenni? Hogyan tudjuk összeegyeztetni a hagyományt a 21. századdal? Miért fontos elfogadnunk, hogy többféle zsidó identitás létezik, és miért erősebb egy közösség, ha sokszínűbb? Többek között erről szól az az új, 18 részes videósorozat, amelyben Balázs Gábor eszmetörténész beszél a mai zsidó közösség kihívásairól.

A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online oktatási projektben többek között olyan témákról esik szó mint a különböző vallási irányzatok egymás mellett élése, a zsidó identitások sokfélesége, a közösség intézményrendszere vagy a zsidó értékek.

Balázs Gábor eszmetörténész történeti és kortárs perspektívából beszél a mai zsidó közösség kihívásairól, és olyan kérdéseket, ügyeket próbál tematizálni, melyek minden aktív közösségi tag számára relevánsak lehetnek.

“Szeretnénk, ha párbeszéd, vita, közös gondolkodás induljon a közösségben olyan témákról és ügyekről, melyek ma nem igazán jelennek meg a közösségi közbeszédben. Vagy, ha mégis megjelennek, sematikus, aktualitását vesztett perspektívából”, mondta Tordai Bence, a Mozaik Hub koordinátora.

Szerinte sok szó esik a közösségben a széttagoltságról, a közös célok hiányáról, és ezek kapcsán egy közös pontokkal bíró jövőkép hiányáról. Ugyanakkor számtalan zsidó közösségi civil szervezet, kezdeményezés (többek között e videósorozat életre hívói) is arra törekednek, hogy egy aktuális, nyitott és befogadó 21. századi víziót fogalmazzanak meg a zsidó közösségről.

“A Mozaik Zsidó Közösségi Hub számára, többek között, ezt is jelenti ez a sorozat – a történelem és a hagyomány tükrében beszélni zsidó értékekről, és a jövőbe tekintve felmutatni egy erősebb, sokszínűbb és önfenntartóbb zsidó közösség képét”, tette hozzá.

Az első rész

Az első rész azt vizsgálja, hogy mi a közösség szerep az emberré válás szempontjából, és miért fontos a partikuláris kulturális közösségek fennmaradása a 21. századi egyének szempontjából.

„Ha sikerül a zsidó közösséget olyan emberek közösségévé tenni, akik ismerik a közös történeteinket, hisznek a közös értékeinkben, hajlandók az értékeik megvalósításáért elkötelezetten cselekedni, akkor a zsidó közösséghez tartozás örömforrás lesz, és a közösség tagjainak egyéni élete is boldogabb lesz, mintha a közösségben való részvétel nélkül élnének”, mondja Balázs Gábor eszmetörténész.

A teljes sorozat elérhető a zsidosag.mozaikhub.hu oldalon.  

A projekt közösségi összefogásra épül, létrehozója a Mozaik Hub, a Bálint Ház, a Lauder Javne Iskola és a Haver Alapítvány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp