Superman visszatérhet zsidó gyökereihez

A népszerű szuperhősről szóló újabb képregényekben visszahoznák Superman zsidó gyökereit a történetbe. Az új széria írójának zsidó családi háttere is hatással lehet Superman karakterére.

A DC Comics új Superman sorozatot tervez kiadni a közeljövőben, amelyben a szuperhős története szorosan kapcsolódni fog a karakter zsidó gyökereihez. Supermant eredetileg két zsidó származású szerző, Jerry Siegel és Joe Shuster alkotta meg 1933-ban. A távoli Krypton bolygóról még újszülött korában a Földre érkezett karakternek több zsidó vonatkozást is társítanak a szakértők. Az egyik a Mózes párhuzam, hiszen Mózest is csecsemő korában engedték útjára szülei, hogy megmentsék, és a szuperhőshöz hasonlóan, a zsidó nép Egyiptomból való kivezetője is egy idegen kultúrában nőtt fel.

Superman karaktere a Batman Superman ellen című filmben
Superman karaktere a Batman Superman ellen című filmben

A másik pedig Superman eredeti neve: Kal-El, amely könnyedén értelmezhető akár héberül is, hiszen a Kal (vagy inkább kol) szó héberül hangot jelent, az El pedig Istent. Ez alapján pedig Supermant eredetileg Isten hangjának nevezték el, ami megint csak egy Mózesre való utalás lehet. Ráadásul még a nácik is zsidónak gondolták Supermant, 1940-ben maga Joseph Goebbels kelt ki nyilvánosan a képregényfigura és kitalálója ellen.

Az új képregénysorozat alkotója, Brian Michael Bendis idén májusban fog nekikezdeni a munkálatoknak. Bendis maga is zsidó, ortodox iskolába járt, és emiatt igen közelinek érzi magához Superman karakterét. A szerző háttere pedig hatással lehet Supermanre, csakúgy, mint az a figura létrehozói esetében is történt.

Bendis gyerekkorában szeretett bele a képregényekbe, amelyek elmondása szerint olyanok voltak számára, mint a Tóra. A rabbik az iskolában nem is voltak oda a rajzaiért, különösen a feszes ruhákban ábrázolt karakterekért nem rajongtak, és sokszor hazaküldték a rajzok miatt. Bendis szerint az új Superman füzetek a főhős korábbi gyökereire, valamint arra világra reflektálnak majd, amelyben jelenleg is élünk.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp