70 magyar vonatkozású történet a 70 éves Izraelről

Magyar fiatalok Izraelben egy különleges ajándékot készített Izrael Állam 70. születésnapjára. Egy erre a célra készült honlapon 70 olyan izraeli történetet tesznek közzé, amelynek magyar vonatkozása van.

70 magyar képeslap a 70 éves Izraelnek címmel készített egy különleges projektet az Izraelinfo portál és az Új Kelet újság csapata, illetve az Izraelben tevékenykedő magyar Choma alapítvány. Az izrael70.hu oldalon 70 olyan izraeli történetet tesznek közzé, amelynek valamilyen magyar vonatkozása is van. Február 8-tól kezdve, Izrael Állam megalapításának napjáig, vagyis április 8-ig minden nap felkerül majd egy történet az oldalra.

Buchenwaldi túlélők a haifai kikötőben, 1945 (Fotó: Kluger Zoltán)
Buchenwaldi túlélők a haifai kikötőben, 1945 (Fotó: Kluger Zoltán)

Eddig kilenc történet érhető el az oldalon: Kluger Zoltán fotográfusról, a cfáti magyar nyelvű múzeumról, Szenes Hanna költő, ejtőernyős, Izrael nemzeti hőséről, a 100 éves Új Kelet újságról, az erdélyi szombatosok izraeli leszármazottairól, Judit Arnon koreográfusról, Bilbul Rózsika, a papayakrém felfedezőjéről, Kariel Gardos karikaturistáról és Gut Árpád mérnökről lehet olvasni.

A készítők szerint a projekt „nem egy teljes leltár, csak színes villanások sokasága”. „Vannak a listánkon köztudott dolgok, melyeket az egész világ ismer, mint például az Aviva módszer vagy a Krav maga, és vannak az albumban olyan magyar felmenőkkel rendelkező izraeli személyek és fogalmak, amelyek minden nap itt vannak a kezünk ügyében vagy a fejünk felett, mint például a Vaskupola” – írják az oldal szerkesztői.

„Vannak történelmi léptékű figurák és a hétköznapok hősei, gyár- és kibuc-alapítók… haza-alapítók! Herzl Tivadar és Nordau Miksa és a „Nagy Történet” mellékszereplői; cukrász, rabbi, illuzionista, fotográfus, dizájner, építész. Vannak újságjaink, folyóiratunk, múzeumunk, társadalmi szervezeteink, még egy gólyánk is, aki minden évben visszatér Magyarföldről” – olvasható a projekt leírásában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp