Következik:  
Tisá BeÁv · Áv 10, 5778 · 2018. július 22, vasárnap

Budapesten lehet a legjobb sóletet enni?

Legalábbis ezt állítja a Times of Israel főszerkesztő-helyettese, Yaakov Schwartz, aki végigevett számos zsidó éttermet Budapesten. Schwartz szerint nem csak a sóletben járunk az élen, hanem meglepve tapasztalta, hogy a maceszgombóc leves számos nem zsidó étteremnek is szerepel a menüjén, és a flódninak is nagy kultúrája van az országban.

Az újságíró először az 1957 óta működő Kádár Étkezdében járt. Az éttermet most Orbán Sándor vezeti, aki korábban bokszoló edző volt az MTK-ban. Nála edzett annak idején Kádár is. Az étteremben nem kóser sóletet szolgálnak fel, de Schwartz szerint az íze megtévesztésig hasonlít a leghagyományosabb sólethez, amely egy ultraortodox család szombati asztalán megtalálható.

A Macesz Bisztró volt a következő állomás, ahol Tasnádi Ákos séffel is beszélgetett az újságíró. Itt hagyományos családi recept szerint készül a sólet. Orbánhoz hasonlóan Tasnádi sem zsidó, de azt állítja, hogy mindennapos étel volt számára a sólet korábban is. Szerinte Magyarországon nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy valakinek a családja egye otthon ezt az ételt.

 

A Fülemüle étteremben ötféle variációját lehet megkóstolni ennek a tradicionális zsidó ételnek. A tulajdonos Singer Viktor a nagymamája, a holokauszt túlélő Cecília receptje alapján készítteti az egyik változatot, amelyet még 1996-os halála előtt mondott el neki.

A Taste Hungary nevű cég vezetője Bánfalvi Gábor, aki feleségével vezeti az éttermet 10 éve. Szerinte a magyarok szeretik a nehéz ételeket, a füstölt húst és a pörköltet, ezért ilyen népszerű a sólet is. Tasnádi úgy véli, hogy a zsidó ételeknek, konyhának nagy divatja van ma Budapesten. Nem csak a sólet, hanem a maceszgombóc leves és a flódni is igen kedvelt a városban.

Az eredeti cikk itt olvasható.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp