Tizenéves szőke kamaszlány a palesztin ellenállás új arca

Ahed Tamimi, tizenhat éves palesztin tinédzser december végén megpofozott egy izraeli katonát. A felvétel bejárta a világot, Tamimit letartóztatták, tizennégy év börtönt is kaphat. A lányt Palesztinában hősnek, Izraelben terroristának tartják. Ismerje meg a közel-keleti konfliktus új arcának történetét!

Lakásáról hurcolta el a 16 éves Ahed Tamimi palesztin tinédzsert az izraeli rendőrség december 19-én, a kora hajnali órákban. Az intézkedés közvetlen oka egy interneten vírusként terjedő videó, amelyen annyi látszik, hogy a szőke, göndörhajú Ahed Tamimi, több társával együtt, meglehetősen indulatosan nekitámadt két felfegyverzett izraeli katonáknak.

A katonák nem támadtak vissza, helyükön maradnak még akkor is, amikor az egyik palesztin megpofozta a katonát. A videó az egyik pro-izraeli blogon a felvétel olyan kontextusban jelent meg, mint az izraeli katonák türelmének példája, akik hősiesen viselik a palesztin pofonokat, de az izraeli sajtó és közvélemény a hadsereg megalázásáról beszélt.

Csakhogy a palesztinok szerint az izraeli hadsereg szóvivője elfelejtette megemlíteni, hogy a lányok érkezése előtt az egyik katona Ahed 15 éves unokatestvérét, Muhammad Tamimit gumilövedékkel arcon lőtte.

A fiút kórházba vitték, túlélte a lövést, de azért egy ilyen lövés halálos sebet is ejthet. Muhammadet a kórházban több napig mesterséges alvásban tartották. Ahed apja szerint a katonák egyszerűen belőttek kívülről az ablakokon. Ez dühítette fel a tinédzsert és családját. A lány ekkor ment oda a katonákhoz, az anyja pedig felvette a jelenetet.

Mi áll tehát a konfliktus hátterében?

A fiatal palesztin lány otthona Nabíh Saleh egy 600 fős kis falu, húsz kilométerre Ramallahtól.

Nabíh Saleh félezer lakójának nagy része a Tamíni vezetéknevet viseli, többségük Fatah (Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom) szimpatizáns. A településtől néhány száz méterre található Halamish, egy izraeli telepes falu. A két közösség közti terület a ciszjordániai izraeli-palesztin konfliktus egyik mikroszíntere.

Ahed Tamimi
Ahed Tamimi

A palesztin falu lakosságának száma csökkent a házrombolások, lakossági zaklatások és a földek konfiskálása miatt, az izraeli település létszáma folyamatosan nőtt. Ma már nagyjából kétszer annyi ember élt egy amerikai lakópark mintájára kialakított területen. A különbség a külsőségekben is látványos: az izraeli településen medencék, gondozott utak, zsinagógák, könyvtár és 0-24 órában elérhető folyóvíz, néhány száz méterrel arrébb mindez csak korlátozott formában és mértékben elérhető.

A mostani események megértéséhez még tudni kell, hogy 2009-ben egy a környékbeliek számára fontos kutat sajátított ki az izraeli állam a telepesek javára és a palesztin lakosok kárára. Nabíh Saleh lakosai – és még néhány palesztin település – azóta minden pénteken tiltakozó, erőszakmentes demonstrációt tartanak – ahogy ők mondják – az izraeli megszállás ellen.

A rendszeres pénteki demonstrációk népszerű arca Ahed Tamimi, aki nemcsak a palesztinok között népszerű és ismert. Ennek egyik logikus oka a lány fehér bőrszíne és göndör, világosszőke haja. Ez a karakter Nyugaton olyan benyomást kelthet, mintha ő is közéjük tartozna. Az izraeli média szerint az sem véletlen, hogy a lány európai ruhákban tűnik fel a videókon, mert ezzel is nagyobb szimpátiát keltenének a nyugati világban a palesztinok ügye iránt.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp