Következik:  
Támuz 12, 5778 · 2018. június 25, hétfő

Szobrot kap erdélyi szülővárosában Elie Wiesel

Szobrot kap Máramarosszigeten Elie Wiesel Nobel-békedíjas író – jelentette be kedden Horia Scubli, a város polgármestere. Elie Wiesel volt az egyik legismertebb auschwitzi túlélő, és ő használta először a holokauszt kifejezést a mai értelmében. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott, 2016-ban halt meg.

A mellszobrot, amelyet Ioan Ladea szobrászművész alkotott meg, az Elie Wiesel emlékház udvarán helyezik el májusban, a az író felesége, Marion Wiesel és fia jelenlétében. A szoborállítást az Egyesült Államokban élő, ugyancsak máramarosi Anton Fischman támogatja. 

A Nobel-díjas író Eliezer Wiesel néven született 1928. szeptember 30-án a romániai Máramarosszigeten. A Magyarországhoz csatolt településről 1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták.

Elie Wiesel
Elie Wiesel

Tizenöt évesen megjárta a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat. Édesanyjától és húgától elválasztották, őket valószínűleg a táborba érkezésük után megölték. A munkatárborban együtt dolgozott apjával, aki 1945 januárjában az éhezés, a kimerültség és a vérhas miatt halt meg.

A háború befejezése után tíz évig nem volt hajlandó sem beszélni, sem írni az általa átéltekről, az ötvenes évek végétől azonban egész további életét a holokausztra való emlékezésnek szentelte.

Több tucat könyvben, esszében, novellában és drámában írta meg a koncentrációs táborok borzalmait. Legismertebb műve az 1958-ban francia nyelven megjelent, önéletrajzi ihletésű Az éjszaka, amelyben saját auschwitzi fiatalkori élményeit írta meg.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp