Következik:  
Áv 11, 5778 · 2018. július 23, hétfő

Izraeli lett három tehetséges magyar síelő

A három testvér a magyar síszövetség kavarásai miatt döntött úgy, hogy a jövőben inkább izraeli színekben versenyeznek tovább. Az idei téli olimpián ugyan még nem indulhatnak, de négy év múlva már Izraelt képviselhetik a játékokon.

A lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik Szőllős Barnabás, bátyja Benjámin és húguk Noa izraeli színekben versenyeznek tovább – írja a 24.hu. A portál cikke szerint a Szőllős család mindhárom gyermeke síel, a 14 éves Szőllős Noa és 21 éves Szőllős Benjámin is Ausztriában tanul(t), és edz. A versenyzés elősegítésére a család megalapította a Nivelco SE-t és sokáig önerőből finanszírozta gyermekeik álmát.

Szőllős Benjámin, Noa és Barnabás (Fotó: Szőllős Péter)
Szőllős Benjámin, Noa és Barnabás (Fotó: Szőllős Péter)

Aztán Miklós Edit 2014-es olimpiai sikerét követően a Magyar Síszövetség költségvetése hirtelen a százszorosára emelkedett, Szőllősék pedig úgy gondolták rákérdeznek, hogy a szövetség mégis miként kívánja elosztani ezt a pénzt. Mint később kiderült, nem kellett volna kíváncsiskodni, az amúgy elég kaotikusan működő síszövetség ugyanis nem vette jó néven, hogy az érintettek is bele akarnak szólni a pénzügyeikbe.

A Szőllős-gyerekeket a 2016-os magyar bajnokság nem megfelelő orvosi igazolása miatt gyorsan két évre el is tiltották a versenyzéstől, holott – írja a 24.hu – a két fiú reménykeltő pontszámmal és előkelő helyen állt a FIS-ranglistán, így joggal bíztak abban, egyikük részt vehet a 2018-as pjongcsangi téli olimpián.

Szőllősék úgy érezték, bosszút állt rajtuk a szövetség és ellehetetlenítették őket, így gondoltak egy merészet, megkeresték az izraeli szövetséget, amely tárt karokkal fogadta a gyerekeket. Mivel azonban az országváltás csak nemrég történt meg, hiába lennének a pontszámaik alapján jogosultak, a phjongcsangi téli olimpián mégsem indulhatnak, hiszen az állampolgárság megszerzése előtt legalább három évig az adott nemzet színeiben kell versenyezni.

A szülők és a gyerekek ettől még abban reménykednek, 2022-ben legkésőbb beteljesül az álom és olimpiai résztvevők lehetnek.

(24.hu)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp