Hamis kóserigazolást árultak vidéken a kamurabbik

Rabbinak öltözve árult hamis kóser engedélyt egy salgótarjáni csaló trió. A trükkös csalás ötlete 2016 novemberében pattant ki a fejükből, amikor 2016 novemberében közösen szórakoztak, és kezükbe került egy Nógrád megyei székhelyű cég által csomagolt süteményes doboz.

A csomagoláson telefonszám is szerepelt, amit egyikük felhívott, és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény megrendelésére és izraeli exportjára tett üzleti ajánlatot, amennyiben az üzem rendelkezik kóser minősítéssel. Közölte azt is, hogy nem akadály, ha nincs ilyen engedélyük, mivel azt egy ismerőse, Mayer Dávid nevű rabbi 1,5 millió forintért megadja.

A cég ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól, ezért a vádlottak zsidó rabbi benyomását keltő álöltözetet – kipát és széles karimájú kalapot –, valamint egyszer használatos SIM-kártyákat és olcsó telefonokat vásároltak.

A hamis igazoláshoz az internetről letöltöttek egy kóser igazolást, s ahhoz hamis bélyegzőket készíttettek. Egy internet kávézóban létrehozott e-mail címről a szélhámosok vezetője az álnevén 4,4 millió értékű árura vonatkozó megrendelő lapot küldött a cégnek, majd az internetről lementett valódi kóser igazolásra rászerkesztették a Kft. nevét és címét, és a rabbi szerepének eljátszására felkért cimborájukkal a cég székhelyére utaztak.

Az álrabbi körbejárta az üzemet, a még biztosabb megtévesztéshez néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóser igazolást, és meg is kapta érte a másfél millió forintot.

Később a cégvezető már hiába próbálta elérni megrendelőjét, ezért felvette a kapcsolatot a MAZSIHISZ Központjával, ahol közölték vele, hogy Mayer Dávid nevű rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

A csalók közben újabb áldozatra leltek egy szegedi élelmiszeripari üzemben. Ezúttal Ábrahám Hochwald rabbi segítségét ajánlották fel az üzem „kóseresítéséhez”. A kft. képviselője a megadott telefonszámon beszélt az álrabbival, aki 600 ezer forintot kért az engedélyért.

Társa elküldött a cégnek egy 4,8 millió forintról szóló megrendelőlapot. Majd a csalók elutaztak a szegedi telepre, ahol most maga az értelmi szerző öltötte fel a rabbi öltözéket, és Ábrahám rabbiként járta végig az üzem területét.

A cégvezető a 600 ezer forint kifizetése előtt személyi igazolványt kért a rabbitól, aki arra hivatkozva, hogy az autójában van, kiment a telepről, majd a lebukástól tartva elhagyták a helyszínt.

Egy hónap elteltével egy mórahalmi cég vezetőjét próbálták meg lépre csalni a fenti módszerrel, tőle 800 ezer forintot kértek az igazolásért. A cégvezető azonban a telefonbeszélgetés során gyanút fogott, a MAZSIHISZ-hez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek a szervezetnél ilyen ügyben, és bizonyára csalókkal áll szemben.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp