Következik:  
Tisá BeÁv · Áv 10, 5778 · 2018. július 22, vasárnap

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Ez az idézet nagy valószínűséggel Királyhegyi Pál író, humorista, forgatókönyvírótól származik, aki ma lenne 117 éves. 

A két világháború között élt Amerikában egy darabig, aztán hazajött. 1944-ben Auschwitzba deportálták. Háborús élményeiről készült emlékezetes, máig friss regénye Első kétszáz évem címmel jelent meg 1979-ben.

Hollywoodban a nagyszerű humorú Királyhegyi Pál írót meghívták egy agg milliomos partijára, ahol egy idő után már nagyon unta a fellengzős társaságot. A házigazda panaszkodott, hogy olyan nagy a drágaság, az infláció, hogy emiatt egy nap alatt 16 kertészt kellett egyszerre elbocsátani.

Királyhegyi megkérdezte:

– Kedves uram, él az Ön édesanyja?

– Hogy élne már, hiszen magam is elmúltam 85 éves!

– Kár. Lett volna egy gondolatom, de csak anyával érdekes.

 

Királyhegyi Pál: A Cowboy (kabaré-jelenet)

http://www.youtube.com/watch?v=8raXBlrHhug

 

Korábbi cikkünk róla:  

Hazajött Londonból, hogy elérje az utolsó auschwitzi gyorsot – Kibic Magazin

115 évvel ezelőtt született Királyhegyi Pál, akiben egyszerre megvolt Rejtő pesties humora, Szép Ernő törékeny lepkelelke és Karinthy okossága. Vezércikkben hívta fel Magyarország figyelmét a királyság káros intézményére, és állítólag még Sztálinnak is írt táviratot. Tizenhárom évesen a Diákhumor című hetilapot szerkesztette egy osztálytársával.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp