Büntetlenül halt meg a magyar háborús bűnös Ausztráliában

Charles Zentai a vádak szerint agyonvert és a Dunába dobott egy fiatal zsidó férfit a nácik által megszállt Budapesten, amiért nem viselte a sárga csillagot.

Ausztrália továbbra is a náci háborús bűnösök mennyországa marad, ahol az elkövetők könnyen meg tudják úszni múltbeli tetteik következményeit.

Ez történt a most elhunyt Charles Zentaival is (született Steiner Károllyal), akit korábban azzal vádoltak meg, hogy a 2. világháború idején megölt egy fiatal zsidó férfit a nácik által megszállt Budapesten.

Charles Zentai fiatal korában
Charles Zentai fiatal korában

Zentai a második világháború idején zászlósként szolgált a Magyar Királyi Honvédségben. 1944 végén, a nyilas hatalomátvétel idején az az I. számú fogatolt vonatosztály tagjaként az Aréna úti laktanyában volt elszállásolva. Állítások szerint 1944. november 8-án meggyilkolta Balázs Péter zsidó származású 18 éves kőművessegédet. Szemtanúk szerint Balázs nem viselte a kötelezően előírt sárga csillagot, ami akkoriban halállal büntetendő bűncselekménynek számított. A vádak szerint Zentai leszállította a fiút, a laktanyába vitte, majd több társával bántalmazta és később agyonverte. Ezután a testét a Dunába dobták. Zentai állítása szerint a kérdéses időpontban nem is tartózkodott az ország területén.

Zentai múlt héten halt meg 96 évesen. Ausztráliába 1950-ben érkezett feleségével, és 2005-ig visszavonultan élt Perth-ben, amikor kiderült, hogy a magyar hatóságok le akarják tartóztatni.

Háborús bűntettének komoly nemzetközi visszhangja volt annak idején.

Magyarország 2005-ben kérte a férfi, amelyre az ausztrál kormány rábólintott, el is fogták Zentait. Ám az ausztrál szövetségi bíróság érvénytelenítette a döntést, végül a legfelső bíróság 2012-ben úgy döntött, Zentai nem adható ki Magyarországnak.

Arra hivatkoztak, hogy a háborús bűn a cselekmény elkövetése idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, így Zentait nem lehet átadni. Ugyanebben az évben óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A háborús bűnökkel vádolt férfi családja szerint Zentai szerető apa volt, és tévesen vádolták meg olyasmivel, amit nem követett el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp