Következik:  
Tisá BeÁv · Áv 10, 5778 · 2018. július 22, vasárnap

Nem akar börtönbe vonulni az auschwitzi náci

Az élethez való jogát sértené a 96 éves Oskar Gröningnek, ha bevonulna négyéves börtönbüntetésére, ezért az alkotmánybíróságon támadta meg a bírósági döntést az Auschwitzban két éven át szolgált férfi, akit 2015-ben bűnösnek találtak, megállapítva, hogy érintett volt 300 ezer ember meggyilkolásában.

Idén nyáron a bíróság egészségügyi szempontból alkalmasnak találta Gröninget büntetése letöltésére, ám a férfi egyelőre nem vonult be.

A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása.

Oszkar Gröning
Oszkar Gröning

Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.

A teljes cikk itt olvasható.

Korábbi cikkünk a témáról:

 

Négy év börtönre ítélték az auschwitzi lágerőrt – Kibic Magazin

Háromszázezer rendbeli gyilkosságban bűnrészesség miatt négy év szabadságvesztésre ítélte szerdán Németországban a lüneburgi tartományi bíróság Oskar

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp