Következik:  
Áv 11, 5778 · 2018. július 23, hétfő

Az amerikai zsidók többsége nem szeretné azonnal a nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetni

Még Trump bejelentése előtt készítettek egy felmérést az amerikai zsidóságról, amelyből többek között az is kiderül, hogy többségükben egyáltalán nem rajonganak az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséért.

Az American Jewish Committee (AJC) nevű zsidó érdekképviseleti szervezet még augusztusban készített egy átfogó felmérést, amelyben az amerikai zsidók véleményére voltak kíváncsiak különféle közéleti témákban. Az 1000 fős mintán alapuló kutatásban 18 évesnél idősebb amerikai zsidókkal készíttek telefonos interjúkat az Egyesült Államok egész területén.

A felmérésben többek között megkérdezték a pártpreferenciájukat, illetve, hogy kire szavaztak a tavalyi elnökválasztáson. De kérdezték őket Trump eddigi működéséről, az izraeli-amerikai kapcsolatokról, és a mostanában éppen nagy vihart kavart amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről is.

Ez utóbbira az amerikai zsidók 16 százaléka válaszolta, hogy azonnal Jeruzsálembe kellene költöztetni az amerikai nagykövetséget. 36 százalék viszont csak később költöztetné el a követséget, és csak az izraeli-palesztin béketárgyalások előrehaladásának függvényében. 44 százalék szerint egyáltalán nem kellene az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetni. 2 százalék pedig nem tudja, mit gondoljon erről az egészről.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikai zsidók többségében nem Trump támogatói, a választásokon a megkérdezettek 64 százaléka szavazott Clintonra, és csupán 18 százalékuk Donald Trumpra. Ennek megfelelően a többség nem is elégedett Trump eddigi működésével, de a felmérés eredményei alapján az amerikai nagykövetég Jeruzsálembe történő átköltöztetésével sem fogja elnyerni Trump az amerikai zsidóság szimpátiáját.

Különböző elemzések szerint azonban Trump múlt heti nagy bejelentése nem is a zsidóságnak vagy Izraelnek tett gesztus volt, hanem a többségükben az elnököt támogató konzervatív evangéliumi keresztényeknek szólt, akik az utóbbi időben nagy nyomást helyeztek Trumpra, hogy ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

http://akibic.hu/2017/03/01/donald-trump-es-a-zsidok/

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp