A magyarok elsőként fogják elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként Európában?

A magyar zsidó vallási vezetők szerint a magyar kormánynak el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A Times of Israel információi szerint izraeli hivatalnokok ugyanerre számítanak a magyar részről.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy támogassa Donald Trump döntését, és ismerje el Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.

Köves Slomó levélben fordult Orbán Viktorhoz; kifejti: “Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása”.

Heisler András és Frölich Róbert is megszólalt a kérdésben a Mazsihisz részéről. Amikor Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor nyáron a Dohány utcai zsinagógába látogatott, akkor nyilvánosan is beszéltek arról, hogy támogatnák, ha Magyarország elismerné Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet.

Míg Európa és a világ számos országában hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki Trump szerdai bejelentése, miszerint elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, addig csütörtökön izraeli hivatalnokok bejelentették, hogy mind a csehek, mind a Fülöp-szigetek szívesen raknák át követségüket Jeruzsálembe.

A Times of Israel szerint „Jeruzsálem azt várja, hogy Magyarország is követni fogja a lépést” – írják. 

A lap európai forrásaira hivatkozva azt is megemlíti, hogy „Budapest szerdán megvétózott egy közös EU-s nyilatkozatot, ami elítélte volna Trump lépését”.

Korábban Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor több témában is igen közel került a budapesti találkozásukkor. Az izraeli kormányfő gyakorlatilag szabad utat engedett a sorosozásnak és egyet értett az NGO-k megregulázásával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp