Következik:  
Sávuot I · Gyertyagyújtás: 21:10 · Sziván 6, 5778 · 2018. május 20, vasárnap

Trump szerdán elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának, vagy mégsem

Donald Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner szerint az amerikai elnök még mérlegeli a lehetőségeket. A palesztin elnök óvva inti Trumpot, szerinte Jeruzsálem elismerése ellenőrizhetetlen következményekkel járna. Jordánia pedig az Arab Liga összehívását tervezi.

Donald Trump amerikai elnök még nem döntött arról, elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről sem – közölte Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója vasárnap. Az amerikai elnök várhatóan szerdán tesz bejelentést ezzel összefüggésben. Kushner szerint Trump még mérlegeli a lehetőségeket és a különböző tényeket.Mike Pence amerikai alelnök egy New Yorkban tartott november végi rendezvényen mondta, hogy Trump valóban „komolyan tervezi” az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államok attól, hogy elismerje Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, vagy áthelyezze oda nagykövetségét, mivel ez a lépés szerinte aláásná az amerikai erőfeszítéseket a közel-keleti békefolyamatban. Hangsúlyozta: mindez teljesen elfogadhatatlan lenne az arabok, különösen a palesztinok számára, de nemzetközileg is.

Abbász kapcsolatban áll Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Franciaország vezetőivel, hogy támogatókat gyűjtsön. „Úgy hisszük, egy ilyen amerikai lépés, ha valóban bekövetkezik, a régiót új irányba, és veszélyes fázisba terelné, amelynek következményeit nem lehet majd ellenőrizni” – hangoztatta Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő.

(A cikk itt folytadódik)

  • tamogass

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp