Következik:  
Támuz 12, 5778 · 2018. június 25, hétfő

Csodálatos természeti jelenséget figyeltek meg Jeruzsálem közelében

A Jeruzsálemtől nem messze található Sorek patak környékét szinte teljesen beterítették hálóikkal a szúnyogokra vadászó állaspókok. Ezzel egészen lenyűgözővé és egyben ijesztővé varázsolva a tájat.

Ezekben a napokban a jeruzsálemi hegyekben található Sorek patak partjait az állaspókok (Tetragnatha) milliói által készített pókháló borítja. A patakba ugyanis részlegesen tisztított és újrahasznosított szennyvíz ömlik, amely szerves anyagokban gazdag, de a bakteriális aktivitás miatt alacsony az oxigéntartalma. Ezek a körülmények pedig lehetővé teszik az árvaszúnyogok elszaporodását, amelyek lárvái a nedves és oxigénszegény környezethez alkalmazkodnak.

Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim

A felnőtt szúnyogok aztán kirepülnek a vízből és tömegesen rajzanak szanaszét, sok élelmet biztosítva a pókok számára – lehetővé téve számukra, hogy kivételes számban szaporodjanak és lenyűgöző selyemfüggönyökkel borítsák be a patakpart növényzetét. Érdemes megjegyezi, hogy ezek a hálók eltérnek a hagyományos pókhálóktól, mert ezeket a hálókat az állaspókokon kívül más pókfélék is elfoglalták.

A világ más részein is előfordul ez a különleges jelenség, mindig árvizekhez vagy áradáshoz kapcsolódva. Mindenesetre ez talán az eddigi legnagyobb pókgyűlés Izraelben, amelyről Nadav Bagim izraeli természetfotós készített csodálatos felvételeket:

(Forrás még több csodás fotóval: Izraelinfo)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp