Következik:  
Támuz 11, 5778 · 2018. június 24, vasárnap

Szakácskönyv a túlélésért / Helyszín: Hédi néni nappalija

Anyu mindig azt mondogatta, hogy az élet olyan, mint egy recept, már a hozzávalóknál eldől szinte minden. A Szakácskönyv a túlélésért Hay Annával, Nagy Marival és Radnay Csillával!

NÉMETH VIRÁG – BORGULA ANDRÁS
SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT
(Czingel Szilvia azonos című könyve alapján)

Mennyi az „egy csipetnyi só”? Mi az, hogy „amennyit felvesz”? És egyáltalán: hogy érti azt, hogy „fűszerezzük ízlés szerint”? Ízlés szerint?! Szakácskönyvből főzök, az ég szerelmére!

Most úgy érzi, több, a felsoroltaknál fontosabb probléma is eszébe jutott, és egyik sem az étellel kapcsolatos. Pedig – lássuk be – életünk legégetőbb kérdései ezek. Mert eszünk. Egyfolytában. Egy kisbaba étkezési szokásai meghatározhatják a napunkat, saját étkezési szokásaink meghatározzák az életünket, sőt, az egész emberiség történetét.

Így eshet meg az is, hogy az étkezés meghatároz egy egész évszázadot. A Szakácskönyv a túlélésért egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20. századot. Utóbbi volt az igazán nehéz feladat. Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni – elméletben, 28 kilósan. Enni azonban már korábban is szeretett.

Evett volna gyerekkorában, ha nem fájt volna a foga. Evett volna férjes asszonyként, ha nem viszik el a férjét. Evett volna a táborban, ha lett volna mit. És evett volna később is, a tábor után, ’56 után, evett volna a menzán, és evett volna a rendszerváltás alatt is. Evett volna a 20. századi magyar történelem minden egyes fordulópontjakor… Mert az evés maga az élet. Csak neki valami mindig közbejött.

HÉDI: Tegyünk bele „amennyit felvesz”? De az mennyi?
ÉVA: Hát amennyit felvesz, mondom.
HÉDI: De az mennyi fél kiló krumplinál? Tíz gramm? Egy kiló?
ÉVA: Mit tudom én, hát az látszik. Írd csak, hogy amennyit felvesz! Majd meglátod… ha egyszer még főzhetsz…
(lichtenwörthi koncentrációs tábor, 1944. decemberében)

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, a „Szakácskönyv a túlélésért” szolgál e rendhagyó színdarab alapjául, amit – további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből – az előadás rendezője és dramaturgja írtak színpadra. Hédike, Hedvig, Hédi néni vacsorára látja vendégül a 44 fõs közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot.

A felszolgált ételekhez jó étvágyat kívánunk!

Játsszák:
HAY ANNA, NAGY MARI, RADNAY CSILLA

Írók: Németh Virág, Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet: Borgula András
Jelmez: Gyarmati Dóra
Műszaki vezető: Fábián Gábor Zoltán
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra

Rendező: Borgula András

Az előadás helyszíne: Hédi néni nappalija a Csányi utca 5-ben
A bemutató időpontja: 2014. november 2.

 

JEGYVÁSÁRLÁS

Helyszín: Csányi5, (1077 Bp., Csányi u. 5.)
Jegyvásárlás: (+36) 20 776 0744 / [email protected]
Jegyiroda: Hatszín Teátrum (1077 Bp., Jókai u. 6.)
www.golemszinhaz.hu

Támogatók: EMMI, NKA, Mazsihisz, Mazsök, JDC, MAZS, Centropa

,,Köszönjük az adományozó magánszemélyek támogatását.”

Az előadás alatt felszolgált ételek a Kőleves vendéglő konyhájában készülnek, nem kóserek, de sertéshúst még nyomokban sem tartalmaznak.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp