Köves Slomóék most éppen egy egyetemet vásároltak

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A hitközség a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli.

Az október 11-én, szerdán lezárult, 18 hónapos tárgyalási és tranzakciós folyamat eredményeként az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft. A teljes vételár önerőrészét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) további 1,1 milliárd forintos hitelösszeget biztosított – áll az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Csepreghy Nándor államtitkár és Köves Slomó rabbi a Mádi Rabbiház avatásán (Fotó: Komka Péter/MTI)
Csepreghy Nándor államtitkár és Köves Slomó rabbi a Mádi Rabbiház avatásán (Fotó: Komka Péter/MTI)

A tranzakcióval a szűkebb értelemben vett zsidó közösséget és a többségi társadalmat egyaránt kiszolgáló szeretetszolgálatot, idősotthon-hálózatot és a bölcsődétől a gimnáziumig terjedő oktatási intézményrendszert fenntartó EMIH „meghatározó lépéssel” közelebb került a felsőoktatási szerepvállalására vonatkozó hosszú távú stratégiája megvalósításához – írták. Hozzátették: a stratégia részleteit az egyetem új elnöke, Pártos Ferenc október végén tárja a közvélemény elé.

Közölték: a tulajdonszerzéssel az EMIH valóra válthatja azt az elképzelését, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerét felhasználva a világ innovációs központjaiban megszokott oktatási színvonalhoz közelítő, elsősorban az üzletemberképzésre és a legkorszerűbb társadalomtudományi ismeretek átadására összpontosító felsőoktatási központot hozzon létre Budapesten.

Hangsúlyozták: a vásárlással sem az egyetem eddigi szerkezeti felépítése, sem a világi, szekuláris jellege nem változik. Az EMIH elkötelezett a mellett is – tették hozzá –, hogy „a hasonló esetekben elvárható távolságtartással” érvényesítse tulajdonosi, fenntartói szerepét. A hitközség tervezi a hittudományi képzés elindítását is, másik helyszínen.

A tárgyalásokon a vásárláshoz finanszírozást nyújtó MFB meggyőződött arról, hogy a projekt megfelel a szigorú banki követelményeknek, vagyis megfontolt, jól felépített üzleti terven alapul, egyúttal teljesíti a kockázatvállalásra, megtérülésre vonatkozó feltételeket – olvasható a közleményben.

Az EMIH nemrégiben egy kóser vágóhidat adott át, amelyhez szintén egy állam bank (Eximbank) nyújtott hitelt:

Új Talmud-fordítást és kóser vágóhidat is átadott a Magyarországra látogatott izraeli főrabbi – Kibic Magazin

David Lau, Izrael askenázi főrabbija Magyaroszágra látogatott, és ha már itt volt, gyorsan át is adott egy friss Talmud-fordítást és egy kóser vágóhidat is. A Talmud egy részének fordítása és a kóser vágóhíd is az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) köszönhető. Megjelent a Talmud egy részének, 19 fejezetének első magyar fordítása – adta hírűl az állami hírügynökség.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp