A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ

Dr. Balázs Gábor szemináriuma HELYSZÍN: Izraeli Kulturális Intézet Budapest, Paulay Ede u. 1, 1061

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja „A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ” című kurzust.

Új témákon keresztül vizsgáljuk, hogy vajon releváns marad-e az ó- és középkori alapokon nyugvó zsidó hagyomány erkölcsisége a modern ember számára. A pre-modern korokban élt emberek számára erkölcsi szempontból meghatározó volt a hagyomány tekintélye és a közösséghez tartozás szabályai. Vajon a „tiszta ész” autoritását elfogadó és önmagát független individuumnak tekintő modern ember tud még tanulni valamit élet és halál, szexualitás, egyén és közösség, tudomány és morál kérdéseiben a zsidó hagyomány erkölcséből?

Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte.

Az előadások témái. Az előadásokra kéthetenként kerül sor!

2017.10.19. Mit jelenthet az „isteni kinyilatkoztatás” a 21. században? 

2017.11.02. Modern biológia – van amiről a Tóra nem tudhatott? Esettanulmány HELYSZÍNVÁLTOZÁS: ERőMŰVHÁZ Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ 1077 Budapest, Csányi utca 5.

2017.11.16. A józan ész határain belül és kívül: a szülők és a család tisztelete 

2017.11.30. A józan ész határain belül és kívül: a zsidó jótékonyság (gmilut chászádim) 

2017.12.14. A józan ész határain belül és kívül: adakozás, érdek és önérdek 

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

Jelentkezz, regisztrálj, gyere!
Az esemény klub jellegénél fogva kizárólag az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe.
Bejelentkezés: info@balinthaz.hu, ami után megkapod a belépődíj kifizetéséhez szükséges információkat.

A teljes szemináriumra szóló bérlet ára 5000 Ft (HŰSÉG BÁLINT KÁRTYA – www.balinthaz.hu/tagsagi), persze ha te csak egy előadásra jönnél akkor 900 Ft-ért tudsz belépőt vásárolni.
Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat.  🙂

A szeminárium nyitott, ha szeretnél tutira menni kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben – mi pedig így tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp