Következik:  
Támuz 5, 5778 · 2018. június 18, hétfő

Izraeli és palesztin nők vonultak együtt békét követelve

Nagyjából harmincezer izraeli és palesztin nő gyűlt össze Jeruzsálemben, hogy lezárja azt a kéthetes menetet, amely a Gázai övezet mellől indult és palesztin terülteket is érintett. A demonstráció során a nők azt követelték, hogy Izrael és a palesztinok kössenek békét egymással.

„Meg kell teremtenünk a módját, hogy együtt tudjunk élni, hogy megteremthessük a mindenki által áhított békét” – hangoztatta Misál Fruman, aki egy ciszjordániai zsidó telepen él. A nőt 2016-ban megkéselte egy palesztin merénylő, de azt mondja, töretlenül hisz a békében. „Aki nem hisz a békében, az Istenben sem hisz” – mondta a mélyen vallásos asszony.

A menetet a Women Wage Peace (Nők a békéért) nevű civilszervezet szervezte, amelynek egyik alapítója, Orna Askenázi most azt mondja, a több mint húszezer taggal rendelkező tömörülést immár nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Nem állunk le, míg nem lesz béke” – hirdette több tábla is a jeruzsálemi tüntetésen vasárnap.

„A hatalomban ülő férfiak csak a háborúban hittek, de a nők erejével megmutathatjuk, hogy van más, új megoldás” – emelte ki a Women Wage Peace egyik izraeli arab alapítója, Amira Zidán. Az izraeli-palesztin béketárgyalások csaknem három éve tapodtat sem haladtak előre.

A Nők a békéért nevű csoportot a 2014-es gázai háború után alapították. Akkor több mint kétezer palesztin és hetven izraeli vesztette életét a harcokban.

„Az ország minden részéről, minden politikai oldalról hívtunk ide nőket. Mindannyian azt mondják, hogy elég volt. Ez nem mehet tovább, politikai egyezményt kell kötni, meg kell változtatni azt a több évtizede sulykolt alapvetést, miszerint csak a háború hozhatja el a békét. Mi nem hiszünk ebben többé, hiszen bebizonyosodott, hogy nem igaz” – fogalmazott Vivan Silver, az egyik szervező.

(MTI + Hir TV)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp