Következik:  
Támuz 11, 5778 · 2018. június 23, szombat

A város, ami összeköt

Korunk városa egyszerre a szabadság és a jólét, de az igazságtalanság és a nyomorúság szinonimája is. Ahogyan valaha fékezhetetlen hatalmú uralkodók jutalmazták és büntették a városlakókat, ma politikusok törnek pálcát felettünk és a történelem homályába vesző nevek némelyike újra gazdára talál. A város évszázadok óta a szabad és független polgári lét eszményének szimbóluma. Egykor – a történelem kezdetéig visszatekintve -, Istenek teremtették és rombolták földig falaikat. Neveiket máig őrzi az emlékezet; a Szent város, az Örök város, a Bűnös város. Az aztékok romvárosát „az Istenek helyének” (Teotihuacán)  nevezték, „A hely, ahol az emberek istenekké válnak”. A legenda szerint összegyűltek az Istenek és tanácsaikkal segítették a város megalapítását.

Korunk városa egyszerre a szabadság és a jólét, de az igazságtalanság és a nyomorúság szinonimája is. Ahogyan valaha fékezhetetlen hatalmú uralkodók jutalmazták és büntették a városlakókat, ma politikusok törnek pálcát felettünk és a történelem homályába vesző nevek némelyike újra gazdára talál.

A városok egyes részei sokszor külön életre kelnek. Ki ne tudná, hogy mit szimbolizál a Soho, a Broadway vagy épp a Rózsadomb, az Új Lipótváros és Angyalföld?! A város évszázadok óta a szabad és független polgári lét eszményének szimbóluma, amelyet a görög mitológiában Pallasz Athéné a városvédő mesterségek, a tudományok védnöke, a bölcsesség, a jog, a művészetek oltalmazó istennője védelmezett, ám ez a feladat manapság a városlakó polgárokra maradt.

Gábor György vallásfilozófussal és Szász János színház- és filmrendezővel Rózsa Péter beszélget, amelynek díszletéül a sztálini szovjet nemzetiségi politika részeként 1934-ben alapított Birobijan, Yevgeniy Fiks művész alkotásai szolgálnak.

A beszélgetést követően fellép Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf zenekara.

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp