Következik:  
Támuz 7, 5778 · 2018. június 20, szerda

Nemsokára befejeződik a szegedi zsinagóga felújítása

Szeptember 3-án adják át a felújított szegedi zsinagógát, a tető teljes egészében, a kupolák mindegyike egy kivétellel megújult. Megkezdődött a biblikus kert növényeinek ültetése is.

Hatalmas cédrusok is helyet kapnak néhány héten belül a felújítás alatt álló új zsinagóga biblikus kertjében. Ezek a növények jelképezték Lőw Immánuel botanikus-főrabbinak a Szentföldet Szegeden – hangzott el tegnap a kerttel kapcsolatban tartott lakossági fórumon.

Szegedi zsinagóga
Szegedi zsinagóga

A volt tudós-főrabbi egykori beszédeiből, a zsinagóga ablakainak növénymotívumaiból, valamint az 1907–1908-ban kiadott zsidó népfőiskolai értesítőből 76 növényt tudtak beazonosítani, amelyek 1903-tól a második világháborús pusztításig a zsinagóga kertjében álltak. Fagytűrő képességük miatt ezek közül most 35 különböző növényt telepítenek vissza a zsinagóga épületének felújítása után a kertbe Lőw Immánuel eredeti koncepciói alapján. Helyet kap majd itt többek között a már említett cédrus, a borostyán, a gránátalma, a füge, a tiszafa, az alma, a mandula, a berkenye, a vadszőlő, a keleti tuja, a mirtusz, a hárs és a nyírfa is.

Szeptember 3-án, vasárnap a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitójával együtt tartják meg a zsinagóga hivatalos átadóünnepségét.

(Mazsihisz)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és minél színesebb anyagokat közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp