Mégsem törlik a Hamaszt a terrorszervezetek uniós listájáról

Nem kell törölni a Hamász radikális palesztin szervezetet a terrorszervezetek uniós listájáról – mondta ki az Európai Bíróság. A Hamász vagyonának befagyasztása is érvényben maradhat.

A luxembourgi székhelyű bíróság ezzel érvénytelenítette az uniós törvényszék 2014-es elsőfokú döntését, amellyel „eljárási okokra” hivatkozva törölték a feketelistáról a Gázai övezetet uraló iszlamista csoportot. A bírói testület akkor úgy vélekedett, hogy a 2001-ben létrehozott jegyzéket kizárólag a médiából leszűrt következtetések alapozták meg, amelyek nem szolgáltatnak elegendő bizonyítékot a vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást tartalmazó szankciók elrendeléséhez.

A Hamasz palesztin terrorszervezet tagjai
A Hamasz palesztin terrorszervezet tagjai

Szerdai döntésével a bíróság visszaküldte az ügyet felülvizsgálatra az elsőfokú törvényszéknek, amelynek figyelembe kell majd vennie a mostani ítéletet. A Hamász vagyonának befagyasztása a folyamat lezárultáig érvényben marad.

Eleanor Sharpston uniós főtanácsnok tavaly szeptemberben úgy vélekedett, hogy törölni kell a Hamászt a feketelistáról, és sokan arra számítottak, hogy a bíróság megerősíti majd ezt az állásfoglalást, az pedig kiélezi az egyébként sem problémamentes viszonyt az Európai Unió és Izrael között.

A Hamász 1987-ben alakult azzal a kimondott céllal, hogy felszabadítsa Palesztinát az izraeli megszállás alól, és létrehozza a Gázai övezetet és Ciszjordániát is magában foglaló palesztin államot. A szervezet nem ismeri el Izraelt.

Az Európai Unió feketelistáján egyébként 22 szervezet és 13 személy szerepel, például a Fényes Ösvény perui maoista gerillacsoport, a Fülöp-szigeteki kommunista párt és a baszk ETA.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp