Bundában sült articsóka, házi aioli mártással

Végre itt az articsókaszezon, és bár az articsókával való bíbelődés csak erős idegzetűeknek ajánlott, a végeredmény garantáltan minden szenvedésért kárpótol majd. Ez a recept inkább előételnek vagy köretnek ajánlott, de esti snacknek is kiváló lehet.

Egy hete talán, hogy végre itt az articsókaszezon. Ez a recept, meg általában az articsókával való bíbelődés, csak erős idegzetűeknek ajánlott, de a végeredmény kárpótol minden nehézségért. Ráadásul néha jól esik elpepecselni vele, már ha az időnk engedi. Ha valaki spórolni akar a hajhullásával, lehet mirelit articsókaszívet is kapni, de a friss az igazi. Ez az étel inkább előételnek vagy esti snacknek jó, csak ha nagyon ráérünk, akkor tudunk annyit megcsinálni, ami egy igazi ebédnek megfelelne. Szuper köret egyszerű sült hal mellé, vagy csinálhatunk vegyes zöldségeket mellé ugyanabban a bundában.

Fotó Szabó Orsolya
Fotó Szabó Orsolya

Hozzávalók:

4-6 articsóka
1 nagy citrom
100 g liszt
1/2 tk só
2 ek olívaolaj
240 ml víz
1 tojásfehérje
olaj

Az aioli mártás hozzávalói:

2 tojás sárgája
1 tk dijoni mustár
1 tk fehérborecet
250 ml napraforgóolaj
2 tk citromlé
3 gerezd fokhagyma
plusz ha van 2 tk chipotl szósz
só, bors

Először elkészítjük az aioli mártást, ami valójában egyfajta majonéz. A tojássárgájához keverünk mustárt, ecetet és fokhagymát, majd mixerrel, lassan adagolva az olajat, kikeverjük a mártást. A végén beletesszük a citromlevet, a sót, a borsot és a chipotl szószt. Mindenképpen kóstoljuk meg közben, mert bármikor pótlásra lehet szükség. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. (Persze jó minőségű bolti majonézt is kikeverhetünk fokhagymával, chipotl szósszal és egy pici citrommal.)

Ezután előkészítjük a bunda alapját. Összekeverünk lisztet, olajat, sót és vizet, jó alaposan, hogy ne legyen csomós. Ezután letakarjuk és ezt is hűtőbe tesszük.

Ekkor jön a neheze: az articsókapucolás. A lényeg, hogy a külső leveleket szépen leszedjük, míg egy kisebb lila területig el nem jutunk, és azt szépen levágjuk. Levágjuk a szárát is, de nem kell tövig. A maradék zöld részt lehámozzuk egy késsel, és a maradék kis szárról is lehámozzuk a zöld részt. Kettévágjuk, így könnyebb kiszedni a belső részét, ami nem ehető. Egy kanál segítségével szépen lefejtjük, illetve kikaparjuk a belsejét. Majd még egyszer félbe vágjuk a szívet, így negyedeket kapunk a végére. Egy tálba vizet töltünk, egy citrom levét belefacsarjuk, a citromot magát is beledobhatjuk, majd ebbe tesszük a kész articsókaszíveket, hogy ne barnuljanak meg.

Egy lábosban olajat hevítünk, bőségesen, hogy az olaj kb. a lábos feléig érjen. Egy tojásfehérjét habosra verünk, és óvatosan a bunda-masszába keverjük. Nem marad más hátra, minthogy az articsókadarabokat belemártsuk a masszába, és kisüssük a forró olajban. Addig sütjük őket, amíg szép aranybarnák lesznek, ez kb. 4-5 perc. A végeredmény kívül ropogós, belül krémes articsóka. Hozzá a pikáns aioli mártás vagy majonéz tökéletes párosítás.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp