Pisztáciás hókifli téli napokra

Ez elvileg egy klasszikus karácsonyi sütemény, de annál azért többet érdemel, hogy az évnek csak egyetlen napján fogyasszuk. A klasszikus mogyorós helyett ráadásul most egy pisztáciás recept következik.

Ez az egyik kedvenc téli sütim. Ilyenkor egy forró csoki mellé ez az apró süti finom esti csemege miközben kint esik a hó és próbáljuk kifűteni a lakást, és melegen tartani magunkat. Természetesen adtam egy kis csavart a sütinek, és a klasszikus mogyorós alapot pisztáciásra változtattam. Majd kipróbálom narancsosan is, narancsvirág vízzel, és ha az is ilyen jó lesz, ígérem, megosztom a tapasztalataimat. Sokféle receptet kipróbáltam már, és most az egyik kedvenc otthoni bloggerem receptje jött be a legjobban, bár nem ez a legegyszerűbb, mégis ezzel a legbiztosabb a siker. Igazi vajas, omlós süti, ami szinte elolvad a szánkban. Elvileg ez egy klasszikus karácsonyi süti, de szerintem többet érdemel évi egy napnál.

Fotó: Gabi Berger
Fotó: Gabi Berger

Hozzávalók:

264 g  szobahőmérsékletű vaj

112 g porcukor

1 csipet fahéj

1 csipet só

1 vanília rúd

1 kis tojássárgája

300 g szitált liszt

80 g darált pisztácia

A vajat a cukorral, a fahéjjal, a vaníliával és a sóval addig habosítottam, míg teljesen fehér nem lett, és a cukor szinte elolvadt benne. Csak robotgéppel próbálkozzunk, mert jó sokáig tart a habosítás. Olyan érzésem volt, hogy sose lesz kész, de egyszer csak megláttam, hogy elérte a tökéletességet. Közben finomra őröltem a pisztáciát, és a szitált liszttel összekevertem.

Amikor kész lett a vajas massza, hozzáadtam a tojást és a pisztáciával összekevert lisztet, majd az egészet finoman elkevertem, fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem egy órára. Ennyi idő kell neki minimum. A sütőt előmelegítettem 175 fokra.

Fotó: Gabi Berger
Fotó: Gabi Berger

A tésztából egy diónyi gombócot kimartam, és félig lisztes, félig porcukros felületen 1,5 cm-es kör alakra nyújtottam. A kört ketté vágtam, és a kerek oldaláról indulva feltekertem. Utána kifli alakúra görbítettem és kicsit megcsíptem a végeit. Fontos, hogy a konyha ekkor ne legyen meleg, mert különben a vaj elkezd folyni, és katasztrófa-övezetben találjuk magunkat!

A kész kifliket sütőpapírral borított tepsire raktam. 10-12 percig sütöttem. Amikor kész lett, megszórtam porcukorral, amit kis pisztáciával kevertem össze előtte. Amíg ki nem hűlt nem piszkáltam, mert tudom, hogy hajlamos darabokra esni. Amikor már érezhetően szilárd lett, újra megforgattam a porcukros keverékben.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp