Lángos hanukára, közel-keleti stílusban

Ha hanuka, akkor jöhet minden, ami olajban sült, ezzel emlékezünk a csodára, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett a szentély menórájában, miután a Makkabeusok megtisztították a az idegen szobroktól.

Mivel ez egy téli ünnep, mindenhol hideg van ilyenkor, és valahogy illik az ünnephez, a hideghez a sok olajban sült – talán kicsit nehéznek is nevezhető – étel, mint a fánk, a lángos, a tócsni. Ami a téli ünnepeket illeti, valahogy minden vallás kitalálta, hogy a téli hidegben legyen egy olyan ünnep, amitől jó pár kilót felszedhetünk, hogy legyen ami melegítsen minket. Mindegy, hogy karácsonyozunk vagy hanukázunk, esetleg mind a kettőt, a halálig fogjuk enni magunkat nem kevés olajos, édes, nehéz étellel. Ehhez hoztam most egy fúziós magyar-izraeli bajnokot.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Izraelben alapvetően nincs lángos, ezért hát megtanultam itthon lángos sütni, aminek Balázs és a barátaim is nagyon örülnek, szuper lángos partykat szoktam tartani. De ha már itt élek Izraelben, adtam egy csavart a lángosnak, és a drúz pita hatására csináltam egy olyan lángost, ami labanével, zaatarral, sült paradicsommal készül, sőt akár tabulét is tehetünk rá. Kétféle labanét használtam hozzá, az aljára kentem a labanekrémet, és a tetejére morzsoltam labane golyót, majd jöhet a zaatar és a paradicsom. Mondanom sem kell, hogy mennyire isteni, mindenki imádta, óriási sikerem volt vele. Lehet, hogy nyitnom kéne egy lángosost Tel-Avivban…

Mindazoknak, akik még esetleg nem ismerik a labanét: A labneh a levantei konyha egyik jellegzetes fogása (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló technológiával készített krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban és Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurtról beszélünk, amelyet többnyire friss kenyérrel, pitával és olívaolajjal kínálnak, általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként. Illetve van még labane golyó is, ami egy lágy sajtgolyó, de ez is kenhető.

A lángos alapreceptet a neten találtam, anno egy pasi osztotta meg, akinek a családja 1957 óta a Lehel piacon árulja a lángost. Azóta szinte minden otthoni gasztroblog átvette a receptet, és én is mindig ezt használom, mert ez tényleg olyan, mint a strandon.

Hozzávalók kb. 10 kicsi lángoshoz:

3 dl langyos kézmeleg víz

2 tk cukor

20 g friss élesztő

1 ek só

1/2 kg liszt

fél dl olaj a tészta körül öntéséhez

sütéshez bő tűzforró olaj

A fokhagymás kencéhez:

1 dl víz

1 dl olaj

4-5 gerezd fokhagyma

pici só

A feltét:

1 kis doboz labane krém

1 üveg labane golyó

koktélparadicsom

zaatar

A fokhagymás páchoz a vizet, az olajat és a sót elkeverem, majd hozzáteszem a reszelt fokhagymát is. Hűtőbe rakom, hogy mire a lángos kisül, összeérjenek az ízek.

Egy tálba öntöm a langyos vizet, majd belekeverem a cukrot, az élesztőt is belemorzsolom, és hagyom felolvadni benne. Miután felolvadt az élesztő, hozzáadom a sót. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.

Hozzáadom a lisztet, és laza tésztát keverek ki belőle, amit 20 percre letakarok és kelni hagyom. Ezután a tésztát körbe locsolom az olajjal és a tészta alá tolom, így könnyen tudom a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.

Újra letakarom, és egy 5 percre megint kelni hagyom.

Serpenyőben olajat hevítek, jó sokáig, hogy az olaj tényleg forró legyen. De ne a legnagyobb lángon, hanem a közepesnél picit magasabban.

Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépek le a tésztából, olajozott tálcára teszem őket, és 5-10 percig állni hagyom.

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg tűzforró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál), hisz ő a tesztalany.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el. A forró olajba helyezem őket.

Hipp-hopp megdagad a lángosunk, mikor a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.

2 perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát, majd lecsepegtetem. Én általában a sütő rácsára állítom őket, alájuk teszek egy fóliát, amire csepeghet az olaj.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megsütöm a koktélparadicsomokat.

Összeállítom a lángost: először megkenem a fokhagymás olajjal, jöhet egy vékony réteg labanekrém, majd ízlés szerint rámorzsolok egy kis labanegolyót, végül ráteszek pár szem paradicsomot, és megszórom zaatarral.

Más dolgunk nem maradt, csak hallgatni és lesni a hatást.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp