Sábeszi ajánlat: Paradicsomleves sült padlizsánnal

A paradicsomlevest általában mindenki szereti, ez a padlizsános változat azonban valami egészen csodálatos. A sült, kicsit füstös ízű padlizsán kockák ugyanis valami elképesztő jó kiegészítői lesznek ennek a levesnek.

Találtam anno egy receptet Martha Stewarttól, aminek a címe nagyon tetszett (Roasted Tomato and Eggplant Soup), de valahogy a recept maga nem volt az igazi. Csomó minden épp nem volt a konyhán, de volt rengeteg paradicsomom, meg paradicsomkonzervem, meg egy pár elfelejtett padlizsán, amit már nagyon fel kellett használnom. Aztán más recepteket is kerestem ezen felbuzdulva, és csináltam valami egész mást. Egy konyhán általában a leves veszi fel a sok kis megmaradt alapanyagot, szóval egész kis leves királynővé váltam tavaly télen. Ez a leves, ha nem teszünk a tetejére parmezán sajtot, abszolút vegán, ami kritérium általában.

Szerintem mindenki szereti a paradicsomlevest. Én gyerekkoromban az igazi cukros változatot imádtam, ropogott a fogam alatt néha a cukor (jáááááj). Most már az olaszosabb verziókat szeretem sok friss bazsalikommal, parmezánnal a tetején, de ez a padlizsános változat valami egészen csodálatos. Egy egész fej fokhagymát is megsütök a padlizsán mellett, ami meg aztán pláne nagyot dob a levesen. A sült, kicsit füstös ízű padlizsán kockák valami elképesztő jó kiegészítői ennek a levesnek.

 

Hozzávalók:

1 doboz egész paradicsomkonzerv

1 közepes répa1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db közepes padlizsán
só, bors
friss bazsalikom

Elkészítés:

A padlizsánt kockákra vágom, sózom és pihentetem fél órát. Kinyomkodom, és egy tepsire szórom, tekerek rá egy kis borsot, és meglocsolom olívaolajjal. A fokhagymát egészben, héjastul alufóliába csomagolom, és a tepsi szélére teszem. 220 fokon fél-háromnegyed órán át sütöm. A hagymát apróra vágom, és olívaolaján megpirítom. Rádobom a kézzel szétnyomkodott paradicsomokat, felöntöm vízzel, vagy húsleves alaplével (kb 1 liter). A répát hámozom, és lereszelem, ezt is beleteszem a levesbe, és így főzőm fél órát. Ha kész, simára turmixolom egy botmixerrel. Visszateszem a lábosba, és hozzáadok egy marék aprított friss bazsalikomot, a sült kinyomkodott fokhagyma pasztát, a sült padlizsán darabokat, majd rottyantok rajta még egyet. Friss bazsalikom levéllel, és parmezán forgáccsal tálalom.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp