Kóser Steak, oh yeah!

A kóser steak vér nélküli, de ez cseppet sem von el az élvezeti értékéből. Ha ügyesek vagyunk, a végeredmény szinte megkülönböztethetetlen a nem kóser verziótól. A Kóser de finom blog e heti receptje.

Kóser steak? Hogy lehetséges ez? – merülhet fel méltán a kérdés, hiszen a szakirodalom szerint a jó rare steak az bizony véres. Hát igen, annyit biztosan állíthatunk, hogy a mi húsunk nem fog ilyet produkálni, mivel a vér evése tilos egy rendes kósert tartók számára. Nem is nagyon találunk olyan hekserrel ellátott steaknek való húst, ami csurom vér. Vagy ha mégis, mert néha előfordul, hogy a hentes rosszul sózza ki a pultba kerülő marhát, akkor az ember lánya maga is nekiáll otthon kisózni a kiszemelt vacsorát. Ergo: a kóser steak vér nélküli, de ez cseppet sem von el az élvezeti értékéből. Ha ügyesek vagyunk, a végeredmény szinte megkülönböztethetetlen a nem kóser verziótól.

Én a múltkor ún. rib eye steaket (magyarul mondjuk rostélyost) kaptam a hentesnél, nagyon guszta volt, bele is mászott a kosaramba. Egy vasárnapi ebédre lett kiszemelve, amiből inkább estebéd lett, miután kisebb sokkot kaptam attól, hogy egy bontatlan üveg olíva olajat ripityára törtem, aztán két óráig tartott, mire feltakarítottam. (Ez a művelet nem tartozik szorosan a steak elkészítéséhez, bár tény, hogy az olívaolaj jót tesz a konyhapadlónak.)

A húst végül, mindenféle marinád nélkül készítettem el, alapvetően Gordon Ramsay útmutatásait követve. Ramsay csak közvetlenül sütés előtt fűszerezi a steaket úgy, hogy egy nagy tányérba szór egyenletesen tengeri sót és borsot, majd ebben forgatja meg a húsokat, mielőtt bedobja a serpenyőbe. A steak önmagában is elég zsíros, ezért elvileg elég lett volna olajon sütni. Mivel azonban az én olivám a padlón végezte, libazsíron sütöttem medium-ra az ebédet. Ettől egy kicsit pikánsabb lett az íze. Köretnek sütőben sült édes krumplit kínáltam, szósznak pedig hagymás, rozmaringos vörösbor redukciót. Mennyeien sikerült.

Vasárnapi steak vörösbor redukcióval és tepsis édes krumplival

(recept Gordon Ramsay alapján)

Hozzávalók:

·      2 szelet, fejenként kb 300-350 gr-os rib eye steak (azaz hátszín/rostélyos)

·      egy kevés olaj

·      2 gerezd fokhagyma,

·      1 ág rozmaring

·      só, bors

A szószhoz:

·      250 gr salotta

·      1 gerezd fokhagyma, enyhén összetörve

·      4 ek olívaolaj vagy 2 ek libazsír

·      1 ág rozmaring

·      5 ek balzsamecet (ez elhagyható, ha valaki nem szereti)

·      4 dl vörösbor

·      4 dl barna alaplé vagy zöldség alaplé – én most az utóbbival csináltam

Köret:

·      1,5 kg édes krumpli, felszeletelve,

·      só, bors

Az édes krumplit felvágom, sózom, borsozom, megszórom friss rozmaringgal és betolom a sütőbe kb. fél órára. Közben nekikezdek a szósznak.

A hagymákat olajon megfonnyasztom egy nagy serpenyőben, amikor már üvegesek, megszórom sóval, borssal és hozzádobom a rozmaringot. Még további három percig sütöm, vigyázva, nehogy megégjenek.

Hozzáöntöm az 5 evőkanál balzsamecetet és addig főzöm, amíg be nem sziruposodik, ekkor jön a vörösbor, amit addig hagyunk a tűzön, amíg el nem fő az egyharmada. Hozzáadom az alaplevet, felforralom, majd megint hagyom, hogy lassú tűzön elfője az egyharmadát a folyadéknak. Így a végére kb. 2,5 deci szószunk lesz. Ekkor kiszedem belőle a rozmaringot, a fokhagymát és lefedve félreteszem.

A rostélyoshoz magas hőmérsékletre felmelegítek egy akkora serpenyőt, amibe kényelmesen belefér, beleöntök egy kevés olajat vagy a mi esetünkben egy kis libazsírt, hozzádobok két gerezd fokhagymát és egy ág rozmaringot. Befűszerezem a húst és oldalanként két és fél – három percig sütöm. Így szép, medium steaket kapok, ami kellemesen szaftos, belül enyhén piros, inkább rózsaszín, mégsem nyers. Ha megsült, egy tányéron, lefedve hagyom pihenni kb. 5 percig. A levét pedig hozzákeverem a vörösbor redukcióhoz.

Be-téavon!

További finom receptek a http://koserdefinom.hu/ oldalon!

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp