Burgundi marharagu ros hódesre

Vannak olyan ételek, amelyek miatt érdemes várni a hideg időt. Sűrű levesek és raguk segítenek ilyenkor túlélni. A boeuf bourguignon egy klasszikus francia bisztró kedvence. Jó alapanyagokkal szinte elronthatatlan. Két fontos alkotórésze a bor és a marhahús, az összetevőket érdemes hosszan és lassan főznünk, amíg teljesen meg nem töltik a lakást a finom illatok. A Kóser de finom e heti receptje.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

Nemsokára ros hódes, aminek több okból is nagyon örülünk. Egyrészt, mert ros hódeskor, azaz újholdkor még a Biblia szerint is nagyokat kell enni. Későbbi hagyományok szerint pedig a nőknek illik ilyenkor a munkától tartózkodniuk vagy kímélő munkát végezniük, mivel a toszafisták szerint az újhold ünnepe az izraelita nők ajándéka jámborságukért. A 20. század közepén, Amerikában ezen a nyomvonalon elindulva alakultak meg az első, modern, kizárólag női ros hódes klubok. Itt, a közös tanulás és lakomázás mellett, a résztvevők azt is fontosnak tartották, hogy hálát mondjanak női mivoltukért, illetve a zsidó nők elmúlt generációinak a rájuk hagyományozott tudásért. Mindazonáltal ezek az összejövetelek teremtették meg a lehetőséget arra, hogy a hagyományból kiesett, de azt megismerni akarók is valahogy értelmezni tudják, mit is jelent számukra zsidó nőnek lenni. Ilyen ros hódes klubbok ma is szép számban működnek az Államokban és Izraelben. Egyik érdekes példája az izraeli Women Of the Wall szervezet, akik a Kotelnél, azaz a Siratófalnál mondanak havonta ros hódes imát és a vallási egyenjogúság elismertetéséért harcolnak.

Tegnap mi is tartottunk egy kis ünnepi lakomát Rivkáéknál, ahol Rivka csodálatos boeuf bourguignonját sikerült megízlelnünk a legutóbbi marhavágásból, friss villányi újborokkal. Desszertnek pedig narancsvirágvizes-mézes, gránátalmás gyümölcs salit ettünk.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

A recept pedig:

Vannak olyan ételek, amelyek miatt érdemes várni a hideg időt. Sűrű levesek és raguk segítenek ilyenkor túlélni. A legtöbb ilyen fogás elkészítése nem olyan bonyolult, mint első hallásra tűnhet, a jó minőségű alapanyag minden ilyen étel lelke. Érdemes a lehető legjobb, legfrissebb alapanyagot választani, melyeket hosszan és lassan főzünk, amíg lassan megtöltik a lakást a finom illatok.

A boeuf bourguignon egy klasszikus francia bisztró kedvence. Jó alapanyagokkal szinte elronthatatlan. A hozzávalók arányát  ízlés szerint lehet módosítani, most azt osztom meg, amit a mai ros hodes klub ebédjére készítettem.

Két fontos alkotórésze a bor és a marhahús. Borból én cabernet savuvignon-t használtam, de pinot noir vagy  merlot is jó választás lehet, mindenképpen száraz testes vörösborra van szükség. A marhahúsból, jó a lapocka, de van, aki a mostanában divatos pofahúsra esküszik. Én most, a friss vágásból származó rostélyosból készítettem.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

Burgundi marharagu (boeuf bourguignon)

1,5 kg marharostélyos

1 üveg száraz vörösbor

5 sárgarépa

2 szelet zeller

2 fej vöröshagyma

2 kis fej lilahagyma

fél kiló barna csiperke

6-7 gerezd fokhagyma

1  nagy csokor petrezselyem

2-3 ág rozmaring

3-4 ág kakukkfű

3 babérlevél

A húst 4 x 4 centis kockákra vágom, sózom, borsozom, és kevés olajon egy serpenyőben elősütöm. Egyszerre csak annyi húst teszek a serpenyőbe, hogy  a kockák ne érjenek össze, így a hús megpirul, és nem párolódik.  Nekem 4 forduló alatt sikerült minden darabot barnára pirítani.

A bort, 3 fej fokhagymával, másfél apróra vágott vöröshagymával, 1 ág rozmaringgal, 2 ág kakukkfűvel, 3 félbevágott gerezd fokhagymával, egy szelet zellerrel és a babérlevéllel lassú tűzön kb. 25 perc alatt beforralom.

A maradék zöldséget megtisztítom, felaprítom, és egy cserépedénybe teszem. Az eredeti receptek füstölt szalonnát is említenek, így én ennek helyettesítésére egy evőkanál libazsírt használtam.

A petrezselyem felét és a maradék zöldfűszert is a tálba teszem.

A zöldségek tetejére teszem a megpirított húskockákat. Erre  rászűröm a fűszeres borredukciót.

A tálat sütőpapírral lefedem, hogy a hús lassan, gőzben párolódjon, majd ráteszem a tetejét.

160 fokos sütőben 4-4 és fél órán keresztül sütöm. Az utolsó fél órában leveszem a sütőpapírt, majd az utolsó 10 percre az edény tetejét is, így a ragu leve be tud sűrűsödni.

Tálaláshoz kiszedem a húst és a zöldségeket, rászűröm a levet és frissen vágott petrezselyemmel megszórom.

Köretként olajban sült karikára vágott krumplit, párolt répát és sült gombát adok hozzá.

 

Jó étvágyat!

Kóser de finom

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp