Savanyított fokhagyma nagymama kamrájából

A fokhagymáról már tudjuk, hogy a cékla és a nagy halak mellett a legnagyobb sábeszi örömök közé tartozik. A házi Mesgiach szerint, a Talmud által itt említett növények mindannyian afrodiziákumok… hát , ha a Mesgiach mondja. A Kóser de finom e heti receptje.
Mivel tehetjük élvezetessé a sábátot? Ráv Júdam szerint a szombat igazi élvezetét a főtt cékla , nagy halak és több fej fokhagyma adja.

Bár én nagyon szeretem a fokhagymát és amibe lehet teszek is, de az íze és az illata azért néha túl erős, nyers, átveszi az irányítást a többi íz felett. Chájá ezért szokta megsütni, így sokkal lágyabb lesz az ízhatás.

Én a savanyításnak vagyok nagy híve. A savanyú uborkafogyasztás általában drasztikusan megnő azon a területen ahol éppen tartózkodom.

Befőzni, savanyítani nagymamától tanultam. Bár ha jobban belegondolok, a főzés szeretetét és millió konyhai trükköt is tőle tanultam. Nagymama nagyon szeret főzni és sütni, és nagyon jól is csinálja. Kiskoromban,  sok időt töltöttem vele és mindig együtt beszéltük meg, hogy mit főzzünk. Ha pedig esett az eső, elővettünk egy új receptet és sütöttünk valami finomat. Nyáron és ősszel meg befőztünk, amit én régebben gyorsan meguntam, és inkább hintázni mentem, így ő egyedül maradt 10 kiló cseresznyével…

Nagymama 13 évesen

Nagymama 13 évesen

Még mindig közösen beszéljük meg, hogy mi készüljön egy-egy  ünnepre, amikor összejön a család. A főzést már én vállalom, de sütni,  sokszor szoktunk közösen. Ha tudja, hogy éppen készítek valamit, bejön a konyhába, érdeklődik, hogy tud-e segíteni vagy csak figyeli, hogy mi történik. Néha mesél, arról, hogy milyen volt lány korában, nagypapáról vagy arról, hogy éppen merre kirándult.  Nemrég együtt voltunk a piacon, később odajött hozzám és meghatódva mesélte, hogy milyen nagy boldogság volt neki látni, hogy most én válogatom a zöldséget a levesbe, vizsgálom a salátának valót a piacon, pont úgy, mint régen ő (azt is hozzátette, hogy elégedett volt a választásommal).

Szóval, ő  egy ilyen nagymama. Ez a recept is tőle származik.  Olvasta valahol, változtatott rajta itt-ott. Aki nem kap idegrohamot attól, hogy meg kell pucolni egy nagy adag fokhagymát és ezt a műveletet komolyabb mentális sérülés nélkül végre is hajtja, annak a továbbiakban könnyű dolga van, mert a recept egyszerű, gyors és nagyon finom. Még ajándéknak is nagyszerű, Chájá és a Klauzáler tavaly ilyen fokhagymát kaptak nagymamától.

Nemsokára Hanuka…

Irány a kóser bolt olajok, ecetek , fűszerek zsákmányolásához és befőzésre fel!

Néhány mozdulat és ott sorakoznak a polcon a kis üvegbe zárt ízbombák! Én most egy alapreceptet mutatok, ami nagyon finom, de nyugodtan tovább variálható kaporral, kakukkfűvel tárkony helyett, borókával vagy bármivel, ami eszetekbe jut. Ha egy jó kombinációt sikerül felfedeznetek, kérlek osszátok meg velünk!

Savanyított fokhagyma
 
15-20 fej fokhagyma
1 liter száraz fehérbor
2 dl 10%-os ecet (én alma vagy fehérbor cecetet szoktam használni)
8 evőkanál olíva vagy szőlőmag olaj
3 babérlevél
2 csokor friss tárkony
8-10 szem fekete bors
15 dkg cukor
1 evőkanál só
(aki szeretne, nyugodtan tegyen bele 1 chilit, de én nem szeretem csípősen..)
 
A bort az ecettel sóval, borssal, cukorral és babérlevéllel,  tárkonnyal  felforralom.

A megtisztított fokhagymafejeket a  borba teszem és 5 percig főzöm. Majd hagyom egy napig érlelődni a páclében. Ezt követően újra felforralom, még 5 percig fő, és már kész is.
Kis üvegekbe töltöm, úgy hogy  a tetejét ellepje a páclé és 1-1 evőkanál olajat csorgatok a tetejére, szorosan lezárom az üvegeket. Érdemes hűvös, fénytől védett helyen tárolni.

 
Vigyázat, függőséget okoz!
 
Felbontás után hűtőben kell tartani, vagy gyorsan elfogyasztani.
 
Sajtokhoz, húsokhoz kifejezetten nagyszerű. Ha valakinek nem tetszik, hogy a tárkony és a babérlevél is az üvegbe kerül, nyugodtan leszűrheti a páclevet mielőtt az üvegekbe tölti, én nem szoktam, de tessék mindent ízlés szerint alakítani.

Jó étvágyat!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp