Szilvakék elul, avagy éljenek a piték!

Az askenáz zsidóság számára Elul hónap kezdete nagyjából egybeesik a szilvaszezonnal. Ezen a gondolaton, és a másfél kiló feldolgozásra váró szilván felbuzdulva a Kóser de finom lányok úgy döntöttek, itt az ideje, hogy újra elkészítsék családjuk kedvenc szilvás-rozmaringos pitéjét. Nemrég kezdődött elul hónap, vagyis a zsidó naptári év utolsó időszaka. Azt olvastam egyszer valahol, hogy az askenáz zsidóság számára ennek a hónapnak a kezdete nagyjából egybeesik a szilvaszezonnal. Ez pedig egyet jelent a szilvalekvár és mindenféle szilvás finomság, kiváltképpen pite készítésével. Ezen a gondolaton, meg a másfél kiló feldolgozásra váró szilván felbuzdulva, úgy határoztam, itt az ideje, hogy újra elkészítsem kis családunk kedvenc szilvás-rozmaringos pitéjét. Ha esetleg valaki kidusra vagy házibulira, esetleg sábeszi brunchra tervez sütni valamit, de még nincs ötlete, ezt a receptet szívből ajánlom, garantáltan nagy sikere lesz.

Szilvás, rozmaringos, whisky-s pite
(a recptet inspirálta a dessertsforbreakfast.com)
 
Hozzávalók:
fél kg szilva – de lehet kevesebb is, attól függően, mennyire akarunk sok szilvát a piténken
1 dl whisky – próbáltam kóser szilvával is, de úgy nagyon alkoholos lett, az eredeti recept brandy-t ír ugyan, ám az itthon nehezen beszerezhető. A whisky íze azonban tökéletes összhangba tud kerülni a rozmaringgal és a szilvával. Én ezt javaslom.
 
2 ek barnacukor
100 gr rozsliszt
100 gr búza finomliszt (lehet persze 200 gr búzaliszt is egyszerűen)
1 csomag sütőpor
fél ek só
másfél ek friss, apróra vágott rozmaring
127 gr szobahőmérsékletű vaj
125 gr cukor
2 nagy tojás
2 ek tejszín

 
A szilvát megmosom, kimagozom és hosszában, nyolcadokra vágom, egy tálban összekeverem a whisky-t és a 2 ek barnacukrot, jól megfürdetem benne a szilvákat és nagyjából fél-egy órát állni hagyom, hogy összeérjenek. Addig is előmelegítem a sütőt közepes fokozatra, és kivajazok egy 22-es tortaformát.
Egy tálben összekeverem a lisztet, sütőport, sót és a rozmaringot. Egy másik tálban, elektromos habverővel összedolgozom a vajat és a cukrot, amíg habos nem lesz, ha elérte ezt az állapotot, egyenként beledolgozom a tojásokat is. Ezt követően, részletekben hozzáadom a száraz keveréket és a tejszínt, addig keverem, amíg össze nem áll. Nem kell megijedni, ragadós tésztát kell kapnunk. A masszát egy szilikon spatula segítségével szoktam egyenletesen beleegyengetni a kivajazott, kilisztezett tortaformába. Ez egy kicsit nehézkes, de megéri játszadozni vele. Nem kell megijedni, ha túl vékonynak tűnik a tésztaréteg, szépen fel fog jönni sütés közben.
 
Ízlés kérdése, mennyi szilvát helyezünk a tésztára. Én szeretem, ha sűrűn vannak, de szép és finom kevés szilvával is. Nyugodtan rátehetjük mind a fél kg szilvát, nem fogja eláztatni a tésztát.
Ha készen vagyok a dekorálással, mehet a tészta a sütőbe kb. 40 percre. Akkor jó, ha a széle aranybarna és a közepe átsült (illetve remek rozmaring és szilva illat terjeng már a lakásban). Ha kész, kiveszem a tepsit, és azon forrójában megöntözöm a maradék szilvás whisky-vel. Ezután még hagyom állni a sütit egy kicsit a formában kb. 10-15 percet, ha langyos, lehet tálalni. Az élvezeteket tovább lehet fokozni azzal, hogy egy kis vanília fagyit rakunk a langyos tortaszeletekre.

Jó étvágyat!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp