Következik:  
Áv 5, 5778 · 2018. július 17, kedd

„Zsidó” identitásképek a huszadik századi magyar irodalomban

A kötet egyik fő kérdése: a 20. századi és a kortárs magyar irodalomban milyen identifikációs mintázatokba ágyazódnak és miként jelennek meg a különböző „zsidó” identitásképek, milyen retorikai, poétikai eljárások viszik őket színre.

Schein Gábor
Schein Gábor
Szűcs Teri
Szűcs Teri

Részlet a könyv előszavából:

“A mai magyar társadalom hétköznapi nyelvhasználatának különböző szintjein – éppen úgy, mint a társadalomtudományokban, a privát és a nyilvános szférában – a legnehezebben kezelhető szavak közé tartozik a „zsidó”. Alig feltérképezett örvénylése személyiség- és társadalompszichológiai, történeti, szociális, jogi, esztétikai, testtudati aspektusokat érint – és nincs olyan területe a társadalmi életnek, ahol felbukkanása kizárható volna.”

A tanulmánykötet tervezésekor az volt az alkotók célja, hogy példákon keresztül váljék láthatóvá, a 20. századi és a kortárs magyar irodalomban milyen identifikációs mintázatokba ágyazódnak és miként jelennek meg a különböző „zsidó” identitásképek, milyen retorikai, poétikai eljárások viszik őket színre.

A tanulmánykötetet az ELTE Eötvös Kiadó jelentette meg Szűcs Teri és Schein Gábor szerkesztésében.

A kötetet bemutatja K. Horváth Zsolt, Lengyel Imre Zsolt, Schein Gábor, Szűcs Teri, Vári György és további vendégek.
A bemutató időpontja: április 23., 18.00
Helyszíne az FKSE Galériája, Rottenbiller u. 35.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp